FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef talijanske diplomacije D'Alema oštro kritizirao Izrael i SAD

RIM, 19. srpnja 2006. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema optužio je u utorak Izrael da je izazvao mržnju u regiji time što je otišao predaleko u svom vojnom odgovoru u Pojasu Gaze i izrazio zabrinutost za budućnost Libanona.
RIM, 19. srpnja 2006. (Hina) - Talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema optužio je u utorak Izrael da je izazvao mržnju u regiji time što je otišao predaleko u svom vojnom odgovoru u Pojasu Gaze i izrazio zabrinutost za budućnost Libanona.

D'Alema je u svom obraćanju talijanskom parlamentu također kritizirao Washington zbog njegove "neuspješne politike" u Iraku rekavši da je rat povećao rizike u regiji i protuzapadnjački fundamentalizam, izvijestila je agencija Reuters.

Talijanski ministar je ocijenio da su izraelski napadi u Gazi "nadišli razborite razmjere" kao i da bi izraelski odgovor u Libanonu mogao potkopati jedinstvo zemlje i posljedično stvoriti još veće rizike za sigurnost Izraela. "Jasno je da politički rizici sloma Libanona neće ojačati izraelsku sigurnost", istaknuo je D'Alema.

"Izraelska vizija sigurnosti koja je uglavnom vojna i koja je do sada prevladala - ciljana ubojstva, odmazde, restrikcije koje otežavaju uvjete života Palestinaca ne samo da proizvodi neodrživu cijenu u ljudskim životima. Ona povećava i razinu mržnje i, stoga, nesigurnosti", dodao je D'Alema, prenosi Reuters

Optužbe Izraela da su Izrael i Sirija neizravno upleteni u napade Hezbollaha "teško možemo potvrditi", rekao je D'Alema i naveo da Italija potiče Damask i Teheran da sudjeluju u naporima da se sukob okonča.

Glede Iraka D'Alema je ocijenio da su se nade da će rat voditi boljem Bliskom istoku pokazale "tragičnom iluzijom". "Ako je stanje tako dramatično za Izrael, Palestince, Libanon, za cijelu regiju to je i zbog neuspjele politike ovih proteklih godina", rekao je D'Alema podsjetivši da su se analize kako će rat u Iraku označiti početak novog doba i dovesti do domina efekta uspostave mira i demokracije u regiji pokazale "ideološkom iluzornom vizijom".

D'Alema je naveo da je talijanska vlada aktivirala svoje diplomatske kanale u svim zemljama regije kako bi se našao izlaz iz krize, izvijestila je agencija ANSA. Talijanski ministar je pored toga izjavio da je Italija, nakon uspostave primirja, spremna doprinijeti mirovnoj misiji razdvajanja pod vodstvom Ujedinjenih naroda na jugu Libanona, pa i Pojasu Gaze ako će biti potrebno.

D'Alema je u svom govoru parlamentu istaknuo da bi UN-ove misije bile poslane nakon primirja kako bi se "zajamčila primjena rezolucije 1559 Ujedinjenih naroda" te "zaustavilo nasilje i zajamčila sigurnost Izraela".

Predsjednik talijanske vlade Romano Prodi u razgovoru s televizijsku postaju Fox potvrdio je da su na jugu Libanona potrebne snažnije snage UN-a sa "snažnim mandatom", izvijestila je ANSA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙