FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: Otvorene Prve hrvatske svjetske igre

ZADAR, 16. srpnja 2006. (Hina) - Svečanim predstavljanjem ekipa večeras su na zadarskom Forumu pred više tisuća Zadrana i gostiju svečano otvorene Prve hrvatske svjetske igre.
ZADAR, 16. srpnja 2006. (Hina) - Svečanim predstavljanjem ekipa večeras su na zadarskom Forumu pred više tisuća Zadrana i gostiju svečano otvorene Prve hrvatske svjetske igre.

Natjecanje oko 700 mladih športaša iz 25 zemalja s pet kontinenata organizira Hrvatski svjetski kongres, a pokrovitelji su hrvatska Vlada i Hrvatski olimpijski odbor te Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Igre je otvorenima proglasio počasni predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak. Poručio je sudionicima natjecanja da je ovo njihova zemlja, da Hrvatska ima u srcu njihove roditelje, djedove i bake, koji su je napustili, kao što i oni u svom srcu zauvijek imaju Hrvatsku.

"Volio bih da ova zemlja izgleda vama onako kako su vam je opisali vaši roditelji i djedovi koji su je morali napustiti, volio bih da volite ovu zemlju kao što su je voljeli oni koji su za nju dali život u Domovinskom ratu", poručio je Vrdoljak otvarajući Prve hrvatske svjetske igre.

Nakon tih riječi, šest mladih Hrvata s pet kontinenata podiglo je zastavu Igara.

Sudionici se natječu u 11 športskih disciplina na borilištima u Zadru, Zatonu, Biogradu, Benkovcu, Bibinju i Poličniku. Natjecanje traje do 25. srpnja.

U programu svečanog otvaranja nastupili su Vana, Klapa Cantus, Splitski bubnjari, Zadarski plesni ansambl, pjevači hrvatskog podrijetla Valerija Glavan i Josip Zanki iz New Yorka, a himnu je otpjevala Natali Lovrinov iz Australije.

Sudionike je u ime organizatora Hrvatskog svjetskog kongresa pozdravio njegov predsjednik Šimun Šito Ćorić, istaknuvši da se padom komunizma i stjecanjem hrvatske samostalnosti otvorio put izgradnji "zdravih odnosa Hrvata diljem svijeta s domovinom".

Okupljene je zatim pozdravila predsjednica HMI Katarina Fuček poželjevši da natjecatelji nose najljepše uspomene iz Hrvatske.

Ponos i čast što se Prve hrvatske svjetske igre održavaju u Zadarskoj županiji iskazali su zatim gradonačelnik Zadra Živko Kolega i zadarski župan Ivo Grbić.

Za sudionike Igara svečanu misu predvodio je u zadarskoj katedrali sv. Stošije zadarski nadbiskup msgr. Ivan Prenđa.

Natjecateljske ekipe su prilikom predstavljanja nosile zastavu zemlje iz kojih dolaze. Najbrojnije ekipe su iz BiH, SAD-a, Švicarske, te iz Hrvatske, dok su primjerice u ekipama Perua i Belgije po dvoje natjecatelja. Pristigli su još natjecatelji, Hrvati ili osobe koje imaju hrvatske korijene, iz Argentine, Australije, Austrije, Danske, Equadora, Venecuele, Francuske, Italije, Južnoafričke Republike, Kanade, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske, Švedske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙