FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: zajedničko suđenje za Gotovinu, Čermaka i Markača

ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Raspravno vijeće haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev Tužiteljstva za spajanje postupaka i zajedničko suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.
ZAGREB, 16. srpnja 2006. (Hina) - Raspravno vijeće haškog suda (ICTY) odobrilo je zahtjev Tužiteljstva za spajanje postupaka i zajedničko suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču.

"Primili smo odluku Raspravnog vijeća o spajanju postupka protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača s onim protiv generala Ante Gotovine", potvrdio je Markačev branitelj Goran Mikuličić u telefonskom razgovoru.

Navodeći kako je ta odluka očekivana jer se praktično radi o istim optužnicama, o istom činjeničnom i vremenskom okviru zločina za koje se terete, Mikuličić je najavio podnošenje žalbe na odluku.

"Sve tri obrane tražit će dozvolu da ulože tzv. interlokutorne žalbe jer redovna žalba na ovu odluku nije dopuštena", kazao je Mikuličić.

Objasnio je kako obrane tim žalbama žele ostati dosljedne svojim stajalištima da spajanje postupaka može štetiti interesima optuženih.

Na pitanje o položaju generala Markača s obzirom na spajanje postupaka, naglasio je kako se on ne mijenja te da general Markač ostaje trećeoptuženi, a njegova odgovornost vezana uz specijalnu policiju ne koincidira s odgovornostima Čermaka i Gotovine.

Markačev branitelj očekuje dobru suradnju sve tri obrane na zajedničkom suđenju, ako do njega dođe, "u interesu dobrobiti svojih klijenata".

"Mi smo uvijek otvoreni za suradnju. S obranom generala Čermaka već vrlo dobro surađujemo, a s braniteljima generala Gotovine imali smo dva, tri kurtoazna sastanka, no nadam se da će sada krenuti konkretna suradnja", kazao je Mikuličić.

Na pitanje o najranijem mogućem početku suđenja, odgovorio je kako to može biti prije idućeg ljeta ili najesen 2007. godine.

"Objektivno ne vjerujem da će to početi prije jeseni 2007.", rekao je Mikuličić dodajući kako pripreme za suđenje u postupku protiv njegova klijenta teku vrlo odmjereno te da u tome nema požurivanja koje je bilo primjetno u nekim drugim haškim predmetima, primjerice suđenju šestorici bivših čelnika Herceg Bosne.

Generala Gotovinu ICTY je optužio u lipnju 2001., nakon čega je bio u bijegu do uhićenja u Španjolskoj 7. prosinca 2005. Na prvom pojavljivanju pred sudom 12. prosinca izjasnio se da nije kriv.

Generali Čermak i Markač optuženi su u ožujku 2005., te su se odmah dobrovoljno predali ICTY-u i na prvom pojavljivanju odbacili optužbe. Od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj čekaju početak suđenja.

Prijedlog za spajanje postupaka protiv Gotovine, Čermaka i Markača Tužiteljstvo Haškog suda podnijelo je u veljači 2006., a u sklopu tog prijedloga podnesen je i prijedlog za dopunu optužnice protiv Gotovine te prijedlog objedinjene optužnice.

U prijedlogu zajedničke optužnice Gotovinu, Čermaka i Markača tereti se u devet točaka po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene protiv srpskih civila na širem području Knina tijekom i nakon operacije Oluja, od srpnja do 15. studenoga 1995.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙