FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelci u zračnim napadima ubili 34 civila, među kojima 15 djece

ZAGREB/BEJRUT, 15. srpnja 2006. (Hina) - Izraelci su u subotu u zračnim napadima tijekom kojih su bombardirali libanonske ceste, mostove, luke i aerodrome te uporišta Hezbollaha ubili najmanje 34 civila, među kojima 15 djece, prenose agencije.
ZAGREB/BEJRUT, 15. srpnja 2006. (Hina) - Izraelci su u subotu u zračnim napadima tijekom kojih su bombardirali libanonske ceste, mostove, luke i aerodrome te uporišta Hezbollaha ubili najmanje 34 civila, među kojima 15 djece, prenose agencije.

U nastojanjima da kazne Libanonce jer su dopustili Hezbollahu da zaprijeti sjevernoj granici židovske države, Izraelci su prije nekoliko dana pokrenuli najdestruktivniju akciju od invazije 1982. čiji je cilj bio protjerivanje palestinskih snaga.

Libanonski premijer Fuad Siniora od UN-a je hitno zatražio da se ta institucija angažira na prekidu vatre. On je osudio Izrael jer je njegovu zemlju pretvorio u "stradalo područje" te ih je optužio da provode "kolektivno kažnjavanje" Libanonaca. U govoru što ga je prenosila domaća televizija Siniora je pozvao na pomoć izvana. Također je kazao kako Izraelce smatra odgovornima za "humanitarnu i ekonomsku katastrofu" koja je zadesila Libanon.

Jedna je izraelska raketa danas na jugu Libanona pogodila kombi pri čemu je smrtno stradalo 20 osoba, među kojima petnaestero djece. U tom je napadu smrtno stradalo najviše ljudskih žrtava od početka izraelske ofenzive, kada su u srijedu pripadnici Hezbollaha zatočili dvojicu njihovih vojnika i ubili ih osam, prenosi France presse.

Policija je izvijestila kako su se u kombiju nalazile dvije obitelji koje su pokušale pobjeći iz sela Marwaheen nakon izraelskog upozorenja da napuste domove. U napadima na sjeverni, istočni i južni Libanon poginulo je 14 osoba, a ozlijeđeno ih je 37 izvijestili su u subotu sigurnosni izvori. Do sada su u četverodnevnim izraelskim napadima poginule 103 osobe, od kojih samo četiri nisu bile civili, prenosi Reuters.

France presse je prenio kako je izraelska vojska izrazila žaljenje zbog pogibije civila u napadu na jug Libanona, no za to odgovornim smatra libanonski Hezbollah. U priopćenju izraelske vojske stoji kako je cilj njihova zračnog napada bilo mjesto s kojega pripadnici Hezbollaha ispaljuju rakete. "Izraelske vojne snage izražavaju žaljenje zbog civilnih žrtava, no odgovornost zbog dovođenja stanovništva u opasnost leži na terorističkoj organizaciji Hezbollah, koja ispaljuje rakete s područja naseljenog civilima", stoji u priopćenju izraelske vojske.

Agencije također javljaju kako su danas pripadnici Hezbollaha uspjeli ispaliti nekoliko raketa dublje na izraelski teritorij nego do sada, pri čemu je u gradu Tiberiji na Galilejskom jezeru ozlijeđeno osam osoba. Hezbollah je na izraelski teritorij ispalio oko 80 raketa. "Nismo mogli vjerovati da bi nam se ovo moglo dogoditi. Bilo je strašno. Uplašeni smo i namjeravamo pobjeći s djecom", rekao je Ayala Aloni, stanovnik Tiberije.

Zapovjednik izraelskih vojnih akcija, general Gadi Eizenkot u subotu rekao kako Izraelcima nije namjera voditi dugu ofenzivu protiv Hezbollahovih gerilaca, no istaknuo je kako se ne isključuje ni mogućnost da njihove trupe uđu u Libanon. "Naša je namjera bila izvesti ograničene napade na Hezbollah koje provodimo u svi područjima". General Eizenkot je na konferenciji za novinare održanoj u ministarstvu obrane u Tel-Avivu također istaknuo kako Sirija nije cilj izraelskih napada.

Istodobno se europsko i američko stanovništvo evakuira ili se priprema za odlazak iz domova ili hotela u Libanonu. Među prvima su se evakuirali francuski državljani, a Talijani rade na organizaciji odlaska iz Libanona 400 talijanskih državljana. Agencije ističu kako će se stanovništvo evakuirati svim raspoloživim prijevoznim sredstvima, od automobila, autobusa do zrakoplova i brodova, bez obzira radi li se o civilnim ili vojnim prijevoznim sredstvima. Pretpostavlja se da će većina stanovništva biti evakuirana iz Libanona preko Cipra, gdje će stići zračnim ili morskim putem.

State Department je najavio kako s Pentagonom razmatra plan evakuacije američkih državljana iz Libanona. Ondje se nalazi 25.000 Amerikanaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙