FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bozanić u Banjoj Luci

BANJA LUKA, 15. srpnja 2006. (Hina) - Velikim misnim slavljem koje je predvodio kardinal Vinko Puljić u subotu je u Banjoj Luci obilježena 125. obljetnica uspostave Vrhbosanske metropolije, Banjolučke biskupije i katedrale sv. Bonaventure.
BANJA LUKA, 15. srpnja 2006. (Hina) - Velikim misnim slavljem koje je predvodio kardinal Vinko Puljić u subotu je u Banjoj Luci obilježena 125. obljetnica uspostave Vrhbosanske metropolije, Banjolučke biskupije i katedrale sv. Bonaventure.

Misi, na kojoj je propovijedao zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, nazočilo je oko tisuću vjernika, biskupi Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Mađarske, Srbije i Crne Gore, apostolski nuncij u BiH Alessandro D'Errico, članovi hrvatskoga Sabora, član Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović, te hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić, kao i predstavnici brojnih međunarodnih organizacija.

Na čelu procesije, koja je prethodila misnom slavlju, kip sv. Bonaventure - zaštitnika Biskupije i katedrale (koji je dar pape Ivana Pavla II.), nosili su katolici odjeveni u autentičnu nošnju iz 17. stoljeća.

Nazočnim vjernicima i gostima prvo se obratio biskup banjolučki Franjo Komarica koji je podsjetio na činjenicu da je ovo katoličko područje (do uspostave Vrhbosanske metropolije) šest stoljeća bilo pod vjerskom upravom Zagrebačke biskupije. Biskup je iznova ponovio podatak da se danas u samoj Banjoj Luci nalazi tek pet posto katolika koji su tu živjeli prije rata u BiH.

"Molit ćemo se Bogu da državne i entitetske vlasti napokon dožive katolike kao konstruktivne graditelje grada i ove regije" kazao je biskup Komarica.

Kardinal Bozanić evocirao je sjećanja na svećenike Banjolučke biskupije koji su mučenički stradali tijekom rata u BiH i podsjetio kako je papa Ivan Pavao II. u lipnju 2003. godine pozvao ovdašnje katolike da učine sve "kako bi Bosna i Hercegovina postala zemlja pomirbe, susreta i mira".

"Njegujte katoličko zajedništvo Hrvata u BiH, ali i ovdašnjih i Hrvata u Hrvatskoj" poručio je kardinal Bozanić koji je naglasio da "zajedništvo katolika dvije zemlje" predstavlja "bogatstvo i šansu" održavanja i obogaćivanja vjerskog i svjetovnog naslijeđa.

"Ne dopustite da bilo što zamijeni crkveno i narodno zajedništvo koje vas je, unatoč svim iskušenjima, održalo na ovim prostorima" kazao je nadbiskup zagrebački Bozanić koji je višekratno apelirao na "slogu i zajedništvo katolika".

"Nemojte prodavati svoja imanja u Bosni i Hercegovini - sačuvajte ih za svoju djecu i potomstvo" kazao je kardinal Bozanić, čije riječi je popratio buran pljesak nazočnih biskupa i vjernika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙