FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Putin i Bush o zaustavljanju širenja nuklearnog oružja i Bliskom istoku

SANKT PETERSBURG, 15. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i George W. Bush u subotu su na radnom sastanku u Sankt Peterburgu usuglasili plan o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i izrazili zabrinutost eskalacijom nasilja na Bliskom istoku, javljaju agencije.
SANKT PETERSBURG, 15. srpnja 2006. (Hina) - Predsjednici Rusije i SAD-a Vladimir Putin i George W. Bush u subotu su na radnom sastanku u Sankt Peterburgu usuglasili plan o sprječavanju širenja nuklearnog oružja i izrazili zabrinutost eskalacijom nasilja na Bliskom istoku, javljaju agencije.

Dvojica predsjednika su istaknula da Rusija i SAD žele stvoriti sustav koji će svim državama omogućiti pristup nuklearnoj energiji, istovremeno smanjujući opasnost od širenja nuklearnog oružja, navodi agencija Reuters.

Putin je pojasnio da zamišljena zajednička inicijativa obuhvaća ideju o stvaranju međunarodnih centara za obogaćivanje urana koji bi bili pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Naš je glavni cilj olakšati stabilno i pouzdano snabdijevanje svim vrstama energije istovremeno smanjujući prijetnju od širenja nuklearnog oružja. Mislimo da će to biti moguće nakon stvaranja međunarodnih centara za obogaćivanje urana koji će biti ujedinjeni pod strogim nadzorom IAEA-e", dodao je ruski predsjednik.

Dvojica su predsjednika također istaknula zajedničku zabrinutost zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku

Prema mišljenju američkog predsjednika, najbolji način da se okonča nasilje na Bliskom istoku jest da Hezbollah prestane napadati Izrael.

"Želimo da se nasilje prekine odmah. A najbolje rješenje za to jest da Hezbollah odmah položi oružje", rekao je Bush i pozvao Siriju da iskoristi svoj utjecaj i uvjeri tu organizaciju da prestane napadati Izrael.

Bush smatra Hezbollah i Hamas zajednički rade kako bi zaustavili napredak bliskoistočnog mirovnog procesa, odnosno stvaranje situacije koja bi omogućila da Izrael mirno živi pored neovisne palestinske države, prenosi Deutsche Presse Agentur (dpa).

Putin svojoj u ocjeni bio nešto kritičniji prema Izraelu, prenosi Associated Press. On je rekao da je neprihvatljivo da Hezbollah pokušava ostvariti svoj cilj otmicama i napadima na neovisnu državu. "U tom kontekstu smatramo odgovor Izraela opravdanim", istaknuo je ruski predsjednik, dodavši, međutim, da upotreba sile treba biti uravnotežena".

Komentirajući neuspjeh pregovora o članstvu Rusije u WTO-u, Putin je rekao da njegova zemlja mora štititi nacionalne interese. "Pregovori su teški, ali ćemo nastaviti", dodao je.

Putin je na kraju, odgovarajući na optužbe da se u Rusiji krše ljudska prava, naglasio da Rusija ne želi demokraciju "kakva je u Iraku".

"Bit ću iskren s vama. Mi ne želimo demokraciju kakva je u Iraku", rekao je Putin, a prenosi AP. Samo nekoliko trenutaka ranije Bush je govorio o svojoj želji da promiče demokraciju diljem svijeta, i Irak iskoristio kao primjer za slobodu medija i vjeroispovjesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙