FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudionici samita G8 podijeljeni oko pitanja nuklearne energije

ST. PETERBURG, 14. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Nacrt službene izjave koja bi trebala biti usvojena ovog vikenda na samitu skupine najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 ukazuje na duboku podijeljenost njezinih čelnika oko pitanja nuklearne energije.
ST. PETERBURG, 14. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Nacrt službene izjave koja bi trebala biti usvojena ovog vikenda na samitu skupine najrazvijenijih industrijskih zemalja G8 ukazuje na duboku podijeljenost njezinih čelnika oko pitanja nuklearne energije.

Uoči subotnjeg dolaska čelnika skupine G8 iz SAD-a, Rusije, Japana, Njemačke, Italije, Kanade, Francuske, Velike Britanije i Europske unije u St. Peterburg tekst izjave još je bio u fazi dorade.

Iako su SAD i Rusija priželjkivali da u tom dokumentu bude poduprta globalna "renesansa" nuklearne energije, Njemačka i u određenoj mjeri Italija suprotstavljaju se toj želji, kazali su diplomati iz skupine G8. Tekst izjave jasno ukazuje na tu podjelu.

"Uviđamo da članice skupine G8 primjenjuju različite strategije kako bi ostvarile energetsku sigurnost i ciljeve zaštite klime", stoji u nacrtu službene izjave sa samita G8.

"Oni među nama koji su razmatrali planove o primjeni i/ili razvoju sigurne i neškodljive nuklearne energije ili to trenutno čine vjeruju da će njezin razvoj pridonijeti globalnoj energetskoj sigurnosti i istodobno smanjiti štetno zagađenje zraka i odgovoriti na izazov promjene klime", dodaje se u nacrtu.

Dodana je i rečenica važna njemačkoj vladi budući da se Berlin obvezao do prve polovine 20-ih godina u cijelosti izbaciti iz upotrebe nuklearnu energiju: "Ustrajemo na obvezi dodatnog smanjivanja rizika vezanih sa sigurnom upotrebom nuklearne energije".

Izjava je najvećim dijelom fokusirana na pitanja energetske sigurnosti, gospodarskog rasta i zaštite okoliša.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odolijeva pritisku Europljana da potpiše Povelju o energetici i otvori ruski sektor energetike za inozemne tvrtke. U nacrtu službene izjave izražava se pak potpora načelima povelje, što europski dužnosnici tumače kao napredak.

"Podupiremo načela Povelje o energetici i nastojanja zemalja-sudionica da poboljšaju međunarodnu suradnju u tom sektoru", stoji u tekstu.

Pritom je u dokumentu upotrijebljen rječnik kojim se naizgled poziva Rusiju i EU da otvore svoja tržišta ulaganjima u ruske odnosno europske kompanije. Naime, Rusija se požalila da njezine tvrtke ne mogu kupovati udjele u europskim energetskim tvrtkama dok Europa priželjkuje prošireni pristup ruskim cjevovodima i infrastrukturi.

"Nastojat ćemo smanjiti prepreke ulaganjima i trgovini u energetskom sektoru. Posebno je važno da kompanije iz zemalja-proizvođača i one iz zemalja-potrošača mogu na međunarodnoj razini kupovati odnosno ulagati u imovinu u sektoru proizvodnje i prerade energenata na obostranu korist", napominje se u priopćenju.

Zatraženo je i snažnije oslanjanje na obnovljive izvore energije i ulaganja u taj sektor, uz napomenu da bi trebalo posvetiti veću pozornost energetskim potrebama zemalja u razvoju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙