FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena izabrana djela Anđelka Vuletića

ZAGREB, 13. srpnja 2006. (Hina) - Izabrana djela - romani i knjige pjesama Anđelka Vuletića predstavljeni su večeras u knjižari Profil.
ZAGREB, 13. srpnja 2006. (Hina) - Izabrana djela - romani i knjige pjesama Anđelka Vuletića predstavljeni su večeras u knjižari Profil.

Izabrana djela objavili su Naklada Jurčić i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Riječ je o romanima "Gorko sunce", "Deveto čudo na istoku", "Sarajevo, a zalazi sunce" i "Dan hapšenja Vile Vukasa", te knjigama poezije "Tajna večera" i "Križaljka za čitanje sudbine".

Anđelko Vuletić jedan je od najprevođenijih hrvatskih pjesnika, rekao je urednik izdanja Vjekoslav Boban.

On je bio među prvim egzistencijalistima u Bosni i Hercegovini, dok je u to vrijeme u Zagrebu prevladavala lirska škola, napomenuo je Boban dodavši da je kod odabira djela do izražaja došla "autorska subjektivnost i urednička popustljivost".

Književnik Miroslav S. Mađer istaknuo je Vuletićev prvi roman "Gorko sunce" za koji je rekao kako se osjeća da ga je pisao pjesnik, zbog čega ga on osobito cijeni.

U prozi Vuletiću su bitniji sociološki komentar i osuda rata od same priče i događajnih situacija koje bi mogle zaintrigirati čitatelja, ocijenio je Mađer.

Anđelko Vuletić rodio se 1933. u selu Zagorcu u hercegovačkoj općini Ravno. Kao dvadesetogodišnjak upisao se na na sarajevski Filozofski fakultet, no uskoro je uhićen s obrazloženjem da se bavi nedopuštenom političkom djelatnošću. Studij je nastavio u Skoplju i Beogradu, gdje je diplomirao i živio do 1993. Tada dolazi živjeti u Zagreb. Dosad je objavio sedam romana, sedamnaest knjiga pjesama i dvije drame.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙