FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael tvrdi da je Libanon odgovoran za otmicu dvojice vojnika

ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izrael se žalio Ujedinjenim narodima tvrdeći da bi se Libanon trebao smatrati odgovornim za otmicu dvojice izraelskih vojnika koju su počinili gerilci Hezbollaha, rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u srijedu.
ZAGREB, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izrael se žalio Ujedinjenim narodima tvrdeći da bi se Libanon trebao smatrati odgovornim za otmicu dvojice izraelskih vojnika koju su počinili gerilci Hezbollaha, rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u srijedu.

Izraelska vlada uputila je žalbu Vijeću sigurnosti i glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu ocjenjujući da je otmica vojnika ratni čin Libanona protiv Izraela, rekao je novinarima veleposlanik Dan Gillerman, izvijestila je agencija Reuters.

U žalbi se traži od međunarodne zajednice da izvrši pritisak kako bi se provela rezolucija koja od libanonske vlade traži da razoruža sve milicije unutar svojih granica i proširi svoju vlast na cijeli teritorij, posebice u južnom dijelu zemlje gdje dijeli granicu s Izraelom. Izrael, međutim, nije zatražio žurnu sjednicu Vijeća sigurnosti ili neku drugu određenu akciju, rekao je Gillerman.

Libanonska vlada odbacuje krivnju za otmicu i ograđuje se od djelovanja Hezbollaha na njenom teritoriju. "Vlada nije znala i ne snosi odgovornost niti odobrava ono što se dogodilo", rekao je novinarima libanonski ministar informiranja Ghazi Aridi nakon izvanredne sjednice vlade, izvješćuje AP.

Aridi je rekao da je libanonska vlada, u kojoj dominiraju protusirijske stranke ali sadrži i dva ministra iz Hezbollaha, spremna posredovati kako bi došlo do rješenja i poziva Vijeće sigurnosti UN-a da intervenira. Aridi je također osudio izraelske napade na libanonsku infrastrukturu.

Izraelski ministra obrane Amir Peretz u srijedu navečer je odobrio "niz vojnih akcija" na libanonskom teritoriju kao odgovor na otmicu dvojice vojnika, izvijestio je izraelski vojni radio, prenosi agencija DPA.

Nakon izvanrednog sastanka s izraelskim vojnim zapovjednicima Peretz je u Tel Avivu novinarima rekao da će "Hezbollah biti napadan dok ne požali trenutak u kojem je to počinio", a zapovjednik stožera izraelske vojske Dan Halutz ranije je upozorio na vojne mjere koje će "promijeniti pravila igre u regiji", navodi DPA.

Sjedinjene Države su u srijedu za otmicu vojnika za otmicu koju su počinili militanti Hezbollaha okrivile Siriju i Iran i pozvale da se odmah i bezuvjetno oslobode oteti vojnici.

"Najsnažnije osuđujemo ničim izazvan napad Hezbollaha na Izrael i otmicu dvojice izraelskih vojnika", rekao je glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Frederick Jones, izvijestila je agencija AP.

Njemačka, koja je u prošlosti već djelovala kao posrednik između Hezbollaha i Izraela, u srijedu je priopćila da je stupila u kontakt s prijestolnicama bliskoistočnih država u vezi otmice dvojice vojnika.

"Ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u intenzivnom je kontaktu s kolegama u regiji i poziva sve da iskoriste svaki utjecaj kojime raspolažu kako bi pomogli spriječiti eskalaciju", izjavio je glasnogovornik Jens Ploetters.

Ploetters je rekao da je Njemačka također zatražila da se oteti vojnici odmah oslobode, izvijestio je Reuters.

Čelnik Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah u Bejrutu je izjavio da otmica za cilj ima prisiliti Izrael da pusti zatvorenike iz svojih zatvora. "Nikakva vojna operacija neće dovesti do vraćanja zarobljenih Izraelaca. Jedina su sredstva neizravni pregovori i razmjena", rekao je Nasrallah.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙