FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera Mozartova Don Giovanija otvara 52. Splitsko ljeto

SPLIT, 12. srpnja 2006. (Hina) Ovogodišnje 52. Splitsko ljeto bit će svečano otvoreno u petak, 14. srpnja na Peristilu premijerom Mozartova "Don Giovanija" u režiji Attile Vidnyanszkog i pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.
SPLIT, 12. srpnja 2006. (Hina) Ovogodišnje 52. Splitsko ljeto bit će svečano otvoreno u petak, 14. srpnja na Peristilu premijerom Mozartova "Don Giovanija" u režiji Attile Vidnyanszkog i pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

U naslovnoj ulozi jedne od najboljih Mozartovih opera pojavljuje se splitski bas Ivica Čikeš, a uz njega nastupaju Luciano Batinić u ulozi Leporella, Ante Jerkunica kao Komtur, Riika Hakola kao Donna Anna, Riccardo Mirabelli kao Don Ottavio, Martina Gojčeta kao Donna Elvira, Petja Ivanova kao Zerlina, dok Masetta tumači Siniša Štork.

Ravnatelj opere splitskog HNK Hari Zlodre istaknuo je kako je "Don Giovani" odabran kako bi Split na otvaranju Splitskog ljeta dostojanstveno obilježio 250. obljetnicu rođenja velikog Mozarta. "Imali smo sreću sastaviti ovakav tim pjevača, režisera i dirigenta", kazao je Zlodre.

Podsjetio je i na nedavno preminulog opernog umjetnika Nevena Belamarića koji je, kako je rekao, svojim izvedbama i na Splitskom ljetu ostavio neizbrisiv trag.

Maestro Dešpalj veoma je zadovoljan radom s pjevačima te orkestrom i zborom HNK te očekuje veliki uspjeh.

Gostu iz Mađarske, rođenom u Ukrajini, Attili Vidnyanszkom ovo je prva režija u Hrvatskoj, no, očekuje kako će publika biti zadovoljna onim što joj pripremaju. "'Don Giovani' je kompliciran materijal s vrlo složenim likovima koje smo pokušali ukomponirati u veličanstvenu scenu Peristila - stvoriti teatar", rekao je Vidnyanszky. Dodao je kako mu je zadovoljstvo raditi s pjevačima koji shvaćaju što želi reći, "razotkriti tajnu koje Mozartovi složeni likovi nose sa sobom, a to što smo radili vidjet će se na sceni", poručio je Vidnyanszky.

Na ovogodišnjem Splitskom ljetu nastupit će više od 800 umjetnika iz Mađarske, Italije, Kine, Albanije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Poljske, SAD-a, Ukrajine, Rumunjske, Finske, Velike Britanije, Letonije, Slovenije, Izraela, Bugarske i Hrvatske na ukupno 66 izvedbi 34 različita naslova.

Predstave i koncerti osim na već uobičajenim i novim lokacijama u Splitu, ove će se godine prvi put održavati i u Trogiru, Kaštelima te na Braču.

Bit će izvedeno pet opernih, dramskih i baletnih premijera. Drama se predstavlja "Decameronom" Giovannija Boccaccia u režiji i adaptaciji Gorana Golovka u Vili Dalmaciji 19. srpnja, zatim "Hvarkinjom" Marina Benetovića u režiji Tahira Mujčića na Carrarinoj poljani 8. kolovoza, te predstavom "Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi" Toma Stopparda u režiji Nenni Delmestre u dvorištu HNK 10. kolovoza.

Balet priprema premijeru "Magnuma" Rami Be'era 7. kolovoza u zgradi HNK.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙