FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba hrvatskih umjetnika u Muzeju suvremene umjetnosti u Skoplju

SKOPLJE, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izložba više od stotinu djela poznatih hrvatskih umjetnika otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti u utorak navečer u Skoplju.
SKOPLJE, 12. srpnja 2006. (Hina) - Izložba više od stotinu djela poznatih hrvatskih umjetnika otvorena je u Muzeju suvremene umjetnosti u utorak navečer u Skoplju.

Djela su dio muzejske kolekcije, darovane nakon katastrofalnog potresa 1963. koji je pogodio glavni grad Makedonije. Od ukupno 3000 doniranih umjetničkih eksponata, 216 pripada sto četrdeset trojici hrvatskih umjetnika, među kojima Augustinčiću. Džamonji, Hegedušiću, Murtiću, Šuteju, Lackoviću, Rabuzinu...

Djela hrvatskih umjetnika koji su prvi pokrenuli akciju za pomoć Skoplju, a koja se pretvorila u međunarodnu, predstavljaju po obujmu i kvaliteti najznačajniju kolekciju kojom je počelo osnivanje Muzeja suvremene umjetnosti u Skoplju. Ova izložba ima za cilj još jednom prikazati vrijednost zbirke i izraziti duboku i iskrenu zahvalnost Republici Hrvatskoj za to plemenito djelo, rekao je na otvaranju izložbe direktor muzeja Emil Aleksiev.

Ponosni smo što su upravo hrvatski umjetnici bili inicijatori te duboko humane akcije davne 1963. godine, u kojoj su sudjelovali i brojni kulturni djelatnici, znanstvenici i privatni kolekcionari, istaknuo je hrvatski veleposlanik Ivo Kujundžić otvarajući izložbu.

Izloženi su kipovi Antuna Augustinčića, Dušana Džamonje, Vanje Radauša, Koste Angelija Radovanija, te slike Ivana Kožarića, Ede Murtića, Krste Hegedušića, Miroslava Šuteja, Zlatka Price, Otona Glihe, Ferdinanda Kulmera, Vilka Gecana te naivaca Ivana Lackovića, Ivana Generalića, Ivana Rabuzina i drugih.

Selekcionirano predstavljanje hrvatskih autora nudi izvanredna likovna ostvarenja koja se uspješno uklapaju u likovnu misao 20. stoljeća. Svaki autor ima različita estetska razmišljanja, ali ono što ih povezuje zajednički su motivi, kao predmet njihove likovne transkripcije, navodi se u katalogu izložbe.

Kolekcija doniranih djela Muzeja u Skoplju sadrži više od 3000 eksponata svjetskih umjetnika, među kojima je i jedna slika slavnog Pabla Picassa, koja je 70-ih godina prošlog stoljeća bila ukradena, ali je ubrzo pronađena i vraćena muzeju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙