FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NHS: sve manje hrvatskih obitelji moći će na ljetovanje

ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Ove će godine oko 40 posto hrvatskih obitelji otići na ljetovanje, a idućih godina bit će ih sve manje, procjenjuju Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).
ZAGREB, 11. srpnja 2006. (Hina) - Ove će godine oko 40 posto hrvatskih obitelji otići na ljetovanje, a idućih godina bit će ih sve manje, procjenjuju Nezavisni hrvatski sindikati (NHS).

"Prosječna hrvatska obitelj sve teže će ići na more, jer će cijene na Jadranu rasti brže od prosječne plaće", upozorio je predsjednik NHS-a Krešimir Sever na današnjoj konferenciji za novinare.

Na Jadranu je sve više hit-odredišta s visokim cijenama, pa si ih mogu priuštiti samo stranci i domaći turisti duboka džepa.

Skuplji od prosjeka su Istra, Dubrovačko primorje i otoci, pa su za obiteljski turizam najpogodniji srednja Dalmacija i Hrvatsko primorje.

Najjeftinije ljetovanje za obitelji koje nemaju vikendice ili prijatelje s kućom na moru jest kampiranje u šatoru u nekom od jeftinih kampova, pokazuju analize NHS-a.

Štedljiva četveročlana obitelj koja će odsjesti u kampu, voziti se svojim autom i nositi svoju hranu, te ništa ne trošiti na provod, može tjedan dana izdržati s 3.000 kuna, rekao je Sever.

No, radi se o najjeftinijoj mogućoj varijanti, a smještaj u polupansionu u hotelu ili apartmanima dođe između 4.250 kuna i 5.100 kuna za sedam dana.

Ukupan trošak, s izvanpansionskom potrošnjom, i uz povoljan aranžman iznosio bi između 6.000 i 6.900 kuna.

Zbog toga Hrvatima slabijeg imovnog stanja sve zanimljivijim odredištima postaju Grčka, Turska i Tunis, no Sever tvrdi da usprkos jeftinim aranžmanima hrvatski turisti zbog dodatnih troškova tamo neće bolje proći nego na Jadranu.

Hrvatskim građanima inače za podmirenje obiteljskih troškova nedostaje 30 posto primanja, pa se "krpaju" uz pomoć kartica i minusa.

No, za uzimanje novih kredita ostaje sve manje prostora, jer Hrvati već imaju 80 milijardi kuna zaduženja, kaže Sever.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙