FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubijen čelnik čečenskih pobunjenika Šamil Basajev (šira verzija)

MOSKVA, 10. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Najtraženiji čovjek u Rusiji, čelnik čečenskih pobunjenika Šamil Basajev, ubijen je u Ingušetiji u ponedjeljak rano ujutro, izjavio je čelnik ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) Nikolaj Patrušev, a prenijeli ruski mediji.
MOSKVA, 10. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Najtraženiji čovjek u Rusiji, čelnik čečenskih pobunjenika Šamil Basajev, ubijen je u Ingušetiji u ponedjeljak rano ujutro, izjavio je čelnik ruske Savezne službe sigurnosti (FSB) Nikolaj Patrušev, a prenijeli ruski mediji.

Patrušev je rekao da je Basajev ubijen zajedno s pet čečenskih boraca u operaciji koju su vodile specijalne snage u Ingušetiji, regiji koja graniči s Čečenijom.

"Namjeravali su iskoristiti taj teroristički čin kao pritisak na rusko vodstvo za vrijeme održavanja summita G8", rekao je Patrušev.

Pojedinosti o tome kako je Basajev ubijen nisu u potpunosti jasne, kao ni uloga koju su odigrale specijalne snage.

Kako javlja ruska televizija, Basajev je ubijen u selu Ekaževo u eksploziji koja se zbila u trenutku kada su čečenski pobunjenici kamion punili eksplozivom. Basajev je sjedio u civilnom automobilu pored kamiona te poginuo u velikoj eksploziji. Prema drugoj verziji, eksploziv su mu podmetnuli ruski agenti.

"Dogodila se velika eksplozija. Svi koji su bili u radijusu eksplozije su razneseni", kazao je ingušetski ministar unutarnjih poslova Beslan Hamhojev za agenciju Interfax.

Vijest o ubojstvu Basajeva dala je veliki zamah ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji se priprema za domaćinstvo summita skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8) u Sankt Petersburgu ovaj vikend.

Patrušev je kazao da je Basajev, koji je preuzeo odgovornost za krvavu opsadu škole u Beslanu 2004. godine, planirao napasti metu u južnoj Rusiji kako bi omeo održavanje summita G8.

Putin je izjavio da je Basajev, za čiju su glavu Rusi raspisali nagradu od 10 milijuna dolara, smrt zaslužio zbog svoje kampanje ubijanja.

"To je zaslužena osveta za tog bandita, zbog naše djece u Beslanu, u Budjenovsku, zbog svih terorističkih napada koje je izveo u Moskvi i drugim ruskim regijama među kojima i Ingušetiji i Čečeniji", kazao je Putin, komentirajući vijest o ubojstvu Basajeva.

Za Basajeva se prvi put čulo kada je skupina pobunjenika upala u bolnicu u Budjenovsku, u južnoj Rusiji, i desetke ljudi uzela za taoce. U pobunjeničkom napadu i kasnijoj akciji spašavanja ruskih snaga poginulo je 80 ljudi. Također ga se smatra odgovornim za talačku krizu u moskovskom kazalištu 2002. godine kada je ubijeno 129-ero ljudi. Za napadu u Beslanu sam je priznao odgovornost.

Izaslanik čečenskih pobunjenika Ahmed Zakajev je za radio postaju Echo Moskvy izrazio sumnju u službenu verziju događaja. "Ne vjerujem u operaciju koju su izveli Patrušev i njegovi kolege. Mislim da se dogodila fatalna nesreća", izjavio je Zakajev koji se nalazi u Londonu.

Basajev, koji je rođen 1965. godine, ostao je bez lijevog stopala u eksploziji mine 2000. godine i od tada je nosio protezu. Agencija Interfax javlja, pozivajući se na višeg ingušetijskog dužnosnika, da je identificiran prema dijelovima tijela, uključujući glavu i protezu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙