FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska domaćin vježbe CTBTO-a

BEČ, 10. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatska će biti domaćin vježbe inspekcija na terenu, organiziranih prema ugovoru Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO), o čemu su se dogovorili stručnjaci iz različitih zemalja okupljeni na pripremnom sastanku u ponedjeljak u Beču.
BEČ, 10. srpnja 2006. (Hina) - Hrvatska će biti domaćin vježbe inspekcija na terenu, organiziranih prema ugovoru Organizacije za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih pokusa (CTBTO), o čemu su se dogovorili stručnjaci iz različitih zemalja okupljeni na pripremnom sastanku u ponedjeljak u Beču.

Stručnjaci su dogovorili završne pojedinosti prije odlaska na Slunj, gdje će se vježba održati na vojnom poligonu Eugena Kvaternika. Riječ je o vježbi logističke naravi koja obuhvaća postavljanje kampa i vježbe brzog djelovanja. Paralelno će se održati i napredni tečaj treninga kao dio priprema za sveobuhvatnu vježbu inspekcija na terenu 2008. godine.

Republika Hrvatska je uzor suradnje s ovom međunarodnom organizacijom, izjavio je izvršni tajnik CTBTO Tibor Toth izrazivši nadu da će tako biti i ubuduće.

Deset godina od početka potpisivanja Ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBT), koji je temelj međunarodnog sustava zabrane nuklearnih pokusa, izgrađeni sustav monitoringa dobro funkcionira, kazao je Toth. Satelitskim putem slijevaju se informacije u Međunarodni centar podataka u Beču, a takvi centri osnovani su u 90 zemalja i koriste podatke u civilne i znanstvene svrhe, za prognozu vremena predviđanje potresa, informacije o temperaturama, globalnom zagrijavanju itd.

Predviđeno je i osnivanje Nacionalnog centra podataka u Republici Hrvatskoj, koji bi bio vezan za Državni zavod za nuklearnu sigurnost i koji bi, prema riječima Totha, predstavljao daljnji korak u suradnji.

Hrvatska je ratificirala ugovor o zabrani nuklearnih pokusa 2002. godine, i prema riječima izvršnog tajnika CTBTO-a, "vrlo je aktivna u radu CTBTO na političkom, financijskom i tehničkom planu, čega je rezultat i predstojeća vježba na terenu".

CTBT je do sada potpisalo 176 država, ali ga nije potpisalo odnosno ratificiralo 10 zemalja koje imaju nuklearna postrojenja na svom teritoriju: Kina, Izrael, Egipat, Kolumbija, Indonezija, Iran, a Indija, Pakistan i Sjeverna Koreja. Sjedinjene Države, jedan od inicijatora Ugovora, potpisale su ga ali ga nisu još ratificirale.

Stalni predstavnik u Misiji RH pri međunarodnim organizacijama u Beču veleposlanik Vladimir Matek naglasio je da se održavanjem ove vježbe Hrvatska pozicionira na međunarodnoj sceni kao partner koji je u mnogim pitanjima jedan od onih na koje se međunarodna zajednica može osloniti.

"U ovom slučaju to je veliko priznanje našim stručnjacima i organizacijskim sposobnostima. Iako je riječ o organizaciji koja djeluje praktički u sklopu sustava UN-a, sasvim je sigurno da će biti jedan od onih elemenata koji će se uzimati u obzir kada su budu ocjenjivala postignuća na putu prema euroatlantskim integracijama", rekao je Matek.

Sudionici vježbe na terenu biti će stručnjaci, njih 40-tak, iz različitih država, a vježbu u vrijednosti od oko 90 tisuća eura u cijelosti financira CTBTO. Pripreme za vježbu provedene su u uskoj suradnji CTBTO-a, Stalne misije RH u Beču i hrvatskog Državnog zavoda za nuklearnu sigurnost, a sama vježba počinje čim konvoj, koji kreće u utorak, stigne na teren i traje do 22. srpnja. Za 19. srpnja predviđena je i mogućnost medijskog praćenja vježbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙