FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro operni pjevač Neven Belamarić

ZAGREB, 9. srpnja 2006. (Hina) - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros preminuo operni pjevač Neven Belamarić, jedan od najvrsnijih hrvatskih bas-baritona koji se svojim umjetničkim radom proslavio na brojnim domaćim i svjetskim opernim scenama.
ZAGREB, 9. srpnja 2006. (Hina) - Nakon duge i teške bolesti u Zagrebu je jutros preminuo operni pjevač Neven Belamarić, jedan od najvrsnijih hrvatskih bas-baritona koji se svojim umjetničkim radom proslavio na brojnim domaćim i svjetskim opernim scenama.

Belamarić je rođen u Šibeniku 1949. gdje je i maturirao. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je 1973. solo pjevanje kod profesora Zlatka Šira, a godinu kasnije i specijalizirao iz lida, kod profesora Mladena Raukara. Uz Muzičku akademiju diplomirao je i teorijsku fiziku na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

Dva je puta pohađao Ljetnu akademiju salzburškog Mozarteuma kod basa Kima Borga i dirigenta Friedricha Brenna. Godine 1978. upisuje Lied und Oratorium i Operu na bečkoj Hochschule fuer Musik und darstellende Kunst u klasi dr. Erika Werbe i Alexandera Koloa, gdje je diplomirao nakon tri godine.

Član Opernog studija Bečke državne opere postaje 1979. Dvije godine kasnije postaje stalni član ljubljanske Opere gdje pretežito nastupa u verdijanskim ulogama, a poseban uspjeh donosi mu Mefisto u Faustu Charlesa Gounoda u Mariboru. Slijedi suradnja s maestrom Lovrom pl. Matačićem u izvedbama Beethovenove IX. simfonije i Haydnova Stvaranja svijeta, a zatim s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu gdje sudjeluje uglavnom u njemačkom repertoaru; Walkuere, Ukleti Holandez, Elektra, Saloma i Parsifal.

Deset godina surađuje s Dubrovačkim ljetnim igrama, a zatim kontinuirano 13 godina sa Splitskim ljetom. Nakon tri sezone angažmana u zagrebačkoj Operi 1995. odlazi u Coburg gdje u jednoj sezoni pjeva šest naslovnih uloga, a nakon toga u Brandenburški državni teatar Cottbus i 1997. u Berlin gdje najprije postaje stalni gost a kasnije stalni član Komische Oper i pjeva glavne uloge u režijama slavnog redatelja Harryja Kupfera (Raimondo, Car Saltan, Filip, Tartaglia, Sparafucile, Boris).

Iste godine vraća se u stalni angažman ljubljanske Opere s kojom je u stalnoj vezi i nastupa kao Ivan Susanjin, Rocco, Arkel, Marcel, Zaccario i Mefisto.

Kao operni i koncertni solist nastupao je na većini poznatih europskih pozornica.

Za svoje djelovanje nagrađen je nizom nagrada primjerice Milka Trnina, Zlatna plaketa opernog festivala u Ljubljani, Judita, Nagrada hrvatskog glumišta, Vladimir Ruždjak i dr.

Posljednja, godišnja nagrada Vladimir Nazor uručena mu je prije nepunih mjesec dana.

O datumu i mjestu sahrane Nevena Belamarića obitelj će izvijestiti naknadno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙