FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: otvoreno obnovljeno Gradsko kazalište lutaka

SPLIT, 7. srpnja 2006. (Hina) - U Splitu je večeras, nakon devet godina "podstanarstva" i obnove, svečano otvorena obnovljena zgrada Gradskog kazališta lutaka (GKL) - secesijsko zdanje u Tončićevoj ulici u čiju su obnovu grad Split i Ministarstvo kulture uložili 8,6 milijuna kuna.
SPLIT, 7. srpnja 2006. (Hina) - U Splitu je večeras, nakon devet godina "podstanarstva" i obnove, svečano otvorena obnovljena zgrada Gradskog kazališta lutaka (GKL) - secesijsko zdanje u Tončićevoj ulici u čiju su obnovu grad Split i Ministarstvo kulture uložili 8,6 milijuna kuna.

Obnovljenu zgradu GKL-a s 200 sjedećih mjesta i pozornicom primjerenom i koncertima i dramskim predstavama, koju je 1906. za "Hrvatski dom" projektirao upravo Kamilo Tončić čije ime nosi ulica u kojoj se nalazi, otvorio je ministar kulture Božo Biškupić.

Istaknuo je kako će "datumi poput današnjega biti duboko urezani u pamćenju, jer stvaraju polazište za razvitak kazališne djelatnosti i poglavito lutkarstva kao mjesto susreta najmlađih s čarolijom kazališne scene".

Ministar Biškupić podsjetio je kako je u Splitu još 1933. Duje Marasović utemeljio amatersko Sokolsko lutkarsko kazalište koje je izvelo svoju prvu predstavu "Hrabrog kraljevića" braće Grimm.

Gradsko kazalište lutaka osnovano je 1945. (kao Kazalište lutaka Pionir) i bilo je poticaj stvaranju profesionalnih lutkarskih kazališta i u Zagrebu, Osijeku, Zadru i Rijeci, kazao je Biškupić podsjetivši i na ljude koji su u tome sudjelovali: Mirka Božića, Ivicu Tolića, Vojmira Rabadana, Borislava Mrkšića, Momčila Popadića, Davora Mladinova Vaska Lipovca i Zlatka Boureka, koji su umjetničkim promišljanjima zacrtali putokaze novim naraštajima.

Biškupić je zaključio kako su "obnovom ove zgrade te skorim dovršenjem lutkarskog doma u Zadru i već dovršenima obnovama u Zagrebu, Rijeci i Osijeku stvoreni uvjeti za još snažniji razvoj lutkarstva u Hrvatskoj".

"Zlopatili smo se devet godina, ali nismo prestali raditi. Bili smo jedno od boljih lutkarskih kazališta u Hrvatskoj, osvojili brojne nagrade i priznanja, gostovali u Meksiku, Italiji, Iranu...", kazala je ravnateljica GKL-a Zdenka Mišura zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi zgrade i na povratku lutkara u njihov dom.

Nakon svečanosti otvaranja praizvedena je predstava "Povist o' Splita III" Jasena Boke u režiji Vanče Kljakovića. Treći je to dio serijala o prilikama i neprilikama koje su obilježile bogatu i šaroliku splitsku povijest naslovljen "Ća oće reć: kuge, kolere, Turci i izbori", ispričane na ponešto drugačiji način od onoga knjigama i udžbenicima. U predstavi sudjeluje osam animatora koji rade s čak 60 lutaka koje je, uz kostim i scenografiju, osmislio i izradio Ivica Tolić. Glazbu potpisuje Mirko Krstičević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙