FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Neformalni sastanak ministara jugoistočne Europe

DUBROVNIK, 7. srpnja 2006. (Hina) - Treći neformalni sastanak ministara europskih poslova zemalja jugoistočne Europe održan je u petak u Dubrovniku, u okviru hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).
DUBROVNIK, 7. srpnja 2006. (Hina) - Treći neformalni sastanak ministara europskih poslova zemalja jugoistočne Europe održan je u petak u Dubrovniku, u okviru hrvatskog predsjedanja Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Domaćin sastanka, na kojem se razgovaralo o pitanjima vezanim uz napredovanje država jugoistočne Europe prema Europskoj uniji, te daljnjem proširenju, bila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Govoreći o daljnjem proširenju EU-a, ministrica Grabar Kitarović je napomenula da dinamika proširenja mora biti utemeljena na individualnim postignućima pojedine države kandidatkinje. Istaknula je kako se ne smiju zaboraviti pozitivni učinci proširenja na nove države članice kako za EU tako i za zemlje aspirantice.

Ona je također istaknula kako su dobrobiti članstva u EU očite i dugotrajne, te stoga predstavljaju vrlo snažan motiv za provedbu svih potrebnih reformi čija implementacija stvara zemlje partnere EU koji su spremni i sposobni dijeliti europske vrijednosti - demokraciju, zaštitu ljudskih prava te vladavinu prava.

Iz toga razloga zemlje aspirantice nisu sigurnosna prijetnja niti ekonomski teret EU već ravnopravni partneri, rekla je ministrica.

Ona je istaknula da RH želi iste dobrobiti za svoje susjede, te da je stoga potrebno ostvariti suradnju sa susjednim zemljama koja će biti otvorena i temeljena na europskim principima u skladu s politikom EU.

Istovjetno mišljenje zastupa i Hans Winkler, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Austrije koja je donedavno predsjedavala Unijom. Winkler je naglasio da se EU ne treba bojati proširenja te da nema mjesta skepticizmu, osobito ukoliko se primjenjuje individualni pristup na kojem inzistira i Hrvatska i ukoliko zemlje kandidati usvoje i primjenjuju europske standarde.

Grabar Kitarović je iskazala uvjerenje kako će EU održati svoja obećanja, te da će se proširenje Unije nastaviti kao proces koji će pridonijeti snazi EU.

"Stoga apsorpcijska moć Unije o kojoj se često govori kao o prepreci za daljnje proširenje, nije u samoj njenoj prirodi, s obzirom da EU nije klub koji apsorbira nove članice već ih ona pridružuje", naglasila je ministrica Grabar Kitarović.

Gernot Erler, zamjenik njemačkog ministra vanjskih poslova, drži da je Hrvatska preuzela vodeću ulogu u regiji te da je proširenje Unije jedini put prema stabilnosti cijele jugoistočne Europe.

Ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić upozorio je na problem viznog režima koji građanima BiH otežava putovanje u EU.

"Ispunjavamo sve zahtjeve EU, od jedinstvene putovnice do zajedničke službe za čuvanje granica, no vize su i dalje na snazi. Dok nam poručuju kako žele da što prije postanemo članice EU istovremeno je na snazi 'tvrdi' vizni režim. Želimo da se proces dobivanja viza barem ublaži kada su u pitanju mladi ljudi jer većina njih nikad u životu nije prešla granice BiH", istaknuo je Ivanić. Dodao je da strah od organiziranog kriminala ne može i ne smije biti razlog za ublažavanje viznog režima za građane BiH.

Na novinarski upit što misli o problemu gradnje mosta Pelješac - kopno, Ivanić je rekao kako po njemu "problema nema" te da se na tu temu vodi nepotrebna rasprava.

"Hrvatska ima puno pravo teritorijalno se povezati, a BiH isto tako ima puno pravo za nesmetan morski prolaz. Most jednostavno mora biti dovoljno visok da ispod njega mogu prolaziti brodovi", rekao je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Ministrica Grabar Kitarović zaključila je kako je danas već tradicionalni susret, što ga organizira njezino ministarstvo, najbolji način da se Hrvatska predstavi Europskoj uniji. Naime, naglasila je, vrlo je važno da Hrvatsku upoznaju ne samo institucije Unije nego i građani europskih zemalja, osobito u vrijeme kada u Uniji vlada određeni skepticizam u vezi proširenja zajednice europskih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙