FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Federacija BiH hitno prodaje BH Telecom i HT Mostar

SARAJEVO, 7. srpnja (Hina) - Bosanskohercegovački telefonski operatori BH Telecom i HT Mostar bit će hitno privatizirani, odlučila je Vlada Federacije BiH na zatvorenoj sjednici održanoj u četvrtak.
SARAJEVO, 7. srpnja (Hina) - Bosanskohercegovački telefonski operatori BH Telecom i HT Mostar bit će hitno privatizirani, odlučila je Vlada Federacije BiH na zatvorenoj sjednici održanoj u četvrtak.

Kako su u petak prenijeli sarajevski dnevni listovi, federalna je vlada zadužila svoju Agenciju za privatizaciju da u roku od 15 dana pripremi paket mjera potrebnih kako bi započeo proces privatizacije i kako bi se raspisao javni natječaj.

Iznenadna odluka Vlade Federacije o privatizaciji dva najprofitabilnija poduzeća u većinskom državnom vlasništvu po svemu sudeći je iznuđena odlukom vlade Republike Srpske da započne proces prodaje državnog vlasništva u trećem telefonskom operatoru unutar BiH - Telekomu Srpske.

Tu je odluku ranije ovog tjedna potvrdio i entitetski parlament pa će proces privatizacije započeti u narednim tjednima.

Vlada RS najavila je kako za 65 posto vlasničkog udjela kojega ima država, odnosno entitet u Telekomu Srpske, neće prihvatiti ponude koje bi bile niže od 400 milijuna eura.

Uvjetima javnog natječaja bit će precizirano da eventualni kupac tog telefonskog operatora već ima najmanje 800 tisuća pretplatnika u fiksnoj te milijun i pol u mobilnoj telefoniji.

Prema nekim procjenama koje prenosi "Dnevni avaz", prodaja Telekoma Srpske umanjila bi vrijednost neprivatiziranih operatora u BiH odnosno nanijela štetu državi i do 500 milijuna eura, dok bi početni gubitak za BH Telecom i HT Mostar iznosio najmanje 200 milijuna eura.

Iako iznuđena, prodaja BH Telecoma i HT Mostar neće početi bez ozbiljnih priprema.

Vladi Federacije već posjeduje kvalitetne studije o ova dva operatora temeljene na procjenama konzultantske kuće "Deloitte" koja je predložila i moguće modele privatizacije.

Zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac najavio je donošenje konačne vladine odluke o ovom pitanju za dva tjedna.

"Očekujemo da će federalni parlament vrlo brzo reagirati i dati potporu vladi koja će predložiti da država zadrži dio vlasništva i kontrolni paket dionica u svojim telekomima", izjavio je Grahovac.

Udjel državnog vlasništva u BH Telecomu je 90 posto, a u HT Mostar 63 posto, no tome treba pridodati i 32 posto vlasničkog udjela u mobilnom operatoru Eronet, koji je sudskom odlukom nakon višegodišnjeg spora vraćen u vlasništvo mostarskog telekoma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙