FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvojica korčulanskih policajaca udaljena iz službe zbog bijega uhićenika

ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) udaljilo je iz službe dvojicu policajaca kojima je prilikom privođenja u nedjelju pobjegao navodni glavni korčulanski preprodavač droge Jakša Cvitanović, izvijestio je MUP u večerašnjem priopćenju.
ZAGREB, 6. srpnja 2006. (Hina) - Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) udaljilo je iz službe dvojicu policajaca kojima je prilikom privođenja u nedjelju pobjegao navodni glavni korčulanski preprodavač droge Jakša Cvitanović, izvijestio je MUP u večerašnjem priopćenju.

Dvojica policajaca kažnjena su "zbog propusta pri privođenju uhićenika", jer su "pri preprati osumnjičenog propustili poduzeti sve mjere radi sprječavanja eventualnog bijega". Time su počinili težu povredu službene dužnosti, naveo je u priopćenju glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun, dodajući da sve okolnosti nedjeljnog događaja još utvrđuju službenici MUP-ova Odjela unutarnje kontrole.

Istodobno ravnatelj policije Marijan Benko prihvatio je prijedlog načelnika dubrovačko-neretvanske policije o kadrovskim promjenama u postajama u Korčuli i Stonu te unutar Policijske uprave, o čemu će javnost naknadno izvijestiti dubrovačko-neretvanska Policijska uprava, navodi Mehun.

U opširnom priopćenju posvećenom tzv. "korčulanskom slučaju", odnosno bijegu muškarca kojega su Korčulani putem medija duže vrijeme optuživali da drži cijeli lanac preprodaje droga na tom otoku, Mehun ističe da su razni događaji vezani uz narkokriminal već duže vrijeme predmet rada lokalnih policajaca i Ravnateljstva policije. "U prikupljanju saznanja korišteni su razni načini i tehnike policijskog postupanja, a o poduzetim mjerama i prikupljenim saznanjima Ministarstvo je u više navrata osobno izvješćivao načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Krešić".

"Takva djelatnost policije, među ostalim, rezultirala je i podnošenjem više desetaka prijava zbog osnovane sumnje da je odbjegli 31-godišnji stanovnik Vele Luke počinio 92 kaznena djela, od kojih je osam kaznenih djela u vezi sa zloporabom opojnih droga, ali i više desetaka prekršajnih prijava, što ukazuje da su službenici policije primijenili sve zakonski dopuštene mjere te da su na temelju vlastitih operativnih saznanja, ali i dojava građana, posebnu pozornost obratili na učestalost počinjenja kaznenih i prekršajnih djela spomenutog 31- godišnjaka".

No, prikupljena saznanja o kriminalnoj aktivnosti pojedinaca ili skupina na Korčuli te o mogućoj umiješanosti pojedinih policijskih službenika nisu uvijek dostatna za pokretanje kaznenog progona, ističe glasnogovornik policije.

"Za to su potrebni čvrsti i na zakonu utemeljeni dokazi koji se često dugotrajno i mukotrpno prikupljaju", kaže Mehun.

Podsjećajući da je MUP čvrsto opredijeljen da se suprotstavi svim oblicima organiziranog kriminala, ali i sankcionira kriminal u policijskim redovima, ističe da je u zadnje tri godine, kroz sustav unutarnje kontrole MUP-a, za 640 policijskih službenika izrečena disciplinska mjera za lakšu ili težu povredu službene dužnosti.

U MUP-u dodaju da se na dubrovačkom području već niz godina osjeća nedostatak policijskih službenika jer je popunjenost u odnosu na sistematizirana radna mjesta samo 59 posto.

Imajući na umu takvu situaciju, MUP i Ravnateljstvo policije u posljednje su vrijeme poduzeli niz aktivnosti. Tako je upravo završen postupak prijama 150 kriminalista u sustav MUP-a, a na obuci za policijske službenike nalazi se 330 polaznika. Ujesen će biti raspisan i novi natječaj za osposobljavanje još 300 policijskih službenika srednje stručne spreme te će biti stvoreni uvjeti za zapošljavanje još oko 200 diplomiranih kriminalista. Znatan dio tih mladih policijskih službenika bit će raspoređen na poslove u PU dubrovačko-neretvanskoj, navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙