FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papa zajamčio potporu Svete Stolice Hrvatskoj

RIM, 6. srpnja 2006. (Hina) - Papa Bendikt XVI. primio je u četvrtak hrvatske biskupe, na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, te je zajamčio potporu Vatikana Hrvatskoj u njezinu nastojanju da postane punopravni član Europske unije.
RIM, 6. srpnja 2006. (Hina) - Papa Bendikt XVI. primio je u četvrtak hrvatske biskupe, na čelu s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem, te je zajamčio potporu Vatikana Hrvatskoj u njezinu nastojanju da postane punopravni član Europske unije.

Papa je ohrabrio hrvatske biskupe da ustraju u djelovanju na europskim integracijama Hrvatske i naglasio: "Jamčim vam podršku Svete Stolice, koja je uvijek cijenila i voljela Hrvatsku".

Hrvatski biskupi u ponedjeljak su stigli u jednotjedni posjet Rimu, u pohod ad limina Apostolorum (pohod Apostolskim pragovima). Nakon što je već primio neke biskupe individualno, Benedikt XVI primio ih je u četvrtak sve zajedno te im se obratio sa željom da se Hrvatska uključi u europsku obitelj.

"Hrvatska oduvijek živi u okviru europske civilizacije te s razlogom stoga želi biti priznata kao članica Europske unije. Njena želja je ulaskom u tu ustanovu surađivati na dobro svih stanovnika kontinenta. Nacija će na taj način moći ući u odnos s uvažavanjem i dijalogom s drugim europskim narodima pridonoseći vlastitom kulturom i tradicijom u traganju svih za potpunom istinom o čovjeku", rekao je Papa hrvatskim biskupima. On je naglasio kako izgrađivanje zajedničkoga europskog doma treba uvijek biti utemeljeno na istini o čovjeku, oslanjajući se pri tome na načelo "prava svih na život, od začeća do prirodne smrti, na priznavanje duhovne dimenzije čovjeka".

Benedikt XVI. je posebno naglasio povijesne veze između Svete Stolice i Hrvata, koje su nastavile jačati, što, kako je rečeno, dokazuje i ne tako davno potpisivanje bilateralnih ugovora. "Sveta Stolica će i ubuduće stajati uz vas te s pažnjom pratiti i podupirati nastojanja vašega naroda na putu istinskoga napretka", rekao je Papa.

Uzimajući primjer blaženoga Alojzija Stepinca, Papa je pozvao na promicanje općega dobra i pažnje prema najpotrebnijima. Svoje je misli uputio obiteljima s brojnom djecom, onima koji unatoč napornom radu teško žive, nezaposlenima, te starijim bolesnim i nemoćnim osobama. "Vaša zemlja, nažalost, još osjeća posljedice nedavnog sukoba, čiji se negativni učinci održavaju ne samo u ekonomiji, nego i u dušama stanovnika, koji ponekad izražavaju težinu toga bremena. Budite uvijek zagovornici pomirenja i promicatelji mirnoga suživota svih građana vaše domovine", poručio je Benedikt XVI. hrvatskim biskupima.

Kardinal Bozanić govorio je Papi o stanju u Hrvatskoj, koja je prolazila tranzicijsko razdoblje kao i mnoge zemlje staroga kontinenta, te je pozvao Benedikta XVI u posjet. "Izražavajući iskrenu želju naših vjernika i svih nas biskupa, htjeli bismo Vas ugostiti u našoj zemlji", rekao je Bozanić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙