FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor završio zasjedanje raspravom o prijedlogu zakona o elementarnim nepogodama

ZAGREB, 4. srpnja (Hina) - Hrvatski je sabor na kraju današnjeg zasjedanja razmotrio prijedlog novog zakona o elementarnim nepogodama.
ZAGREB, 4. srpnja (Hina) - Hrvatski je sabor na kraju današnjeg zasjedanja razmotrio prijedlog novog zakona o elementarnim nepogodama.

Vlada predlaže nov način poticanja osiguranja poljoprivrednika od elementarnih nepogoda, po kojem bi država subvencionirala police osiguranja poljoprivrednicima izvan sustava državne potpore s 40, a županije i jedinice lokalne samouprave s po 20 posto.

Umjesto jedinica lokalne samouprave koje to ne mogu učniti police bi subvencionirala država.

Dio oporbenih klubova usprotivio se predloženu načinu, optuživši Vladu da je socijalno neosjetljiva. Mato Gavran (SDP) smatra da predloženi zakon u nepovoljan položaj stavlja poljoprivrednike u sustavu poticaja. Uvjeren je da će novi model posebno pogoditi obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kojima, tumači, država ubuduće ne će pomagati da uklone štetu od elementarnih nepogoda.

Dragutin Lesar (HNS) upozorava, pak, da će zbog nedorečenosti u zakonu procjena štete u potpunosti biti prepuštena osiguravatelju. "Osiguravateljska društva će 'pobrati lovu' za osiguranja, a kad se dogodi nepogoda, odšteta će biti minimalna", uvjeren je Lesar.

Saborski su klubovi poduprli Vladin prijedlog izmjena Zakona o plovidbi unutarnjim vodama, na temelju kojih će se sjedište Agencije za plovne putove na unutarnjim vodama iz Zagreba premjestiti u Vukovar.

Oporbeni klubovi usprotivili su se konačnom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o šumama, po kojima bi Vlada bila odlučivala o zakupu i iskorištavanju šumskog zemljišta te o njegovoj prenamjeni u svrhu gospodarskog razvoja.

SDP-ovac Mato Arlović ocijenio je da bi takvo zakonsko rješenje omogućilo zlouporabe protivno državnom, a u korist osobnih interesa.

HSS-ovac Božidar Pankretić, iako odobrava prenamjene područja pod makijom oko dalmatinskih gradova, upozorava da bi široko tumačenje zakona moglo pridonijeti uništenju stoljetnih šuma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙