FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU zabrinuta za reforme u Slovačkoj pod novom vladom

BRUXELLES , 3. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Slovaci bi mogli izgubiti status najuspješnijih reformatora unutar EU-a nakon što sljedeći tjedan vlast u državi preuzme nova koalicijska ljevičarska vlada, rekli u u ponedjeljak diplomati EU-a.
BRUXELLES , 3. srpnja 2006. (Hina/Reuters) - Slovaci bi mogli izgubiti status najuspješnijih reformatora unutar EU-a nakon što sljedeći tjedan vlast u državi preuzme nova koalicijska ljevičarska vlada, rekli u u ponedjeljak diplomati EU-a.

Tri slovačka stranačka čelnika potpisala su u nedjelju sporazum o koalicijskoj vladi. Na prošlomjesečnim izborima u Slovačkoj stranka Roberta Fica Smer pobijedila je desnu stranku premijera na odlasku Mikulaša Dzurinde SDK. Fico je udružio snage s lijevim Pokretom za demokratsku slovačku (HZDS) bivšeg premijera Vladimira Mečiara i Slovačkom nacionalnom strankom (SNS) Jana Slota. Fico se odlučio za Mečiara i Slota nakon što je odbio moguća savezništva sa svakom od tri konzerativne stranke koje su dijelile vlast pod Dzurindom od 1998.

"Duboko smo zabrinuti zbog trenutačnog razvoja događaja u Slovačkoj. Bojim se da bi "Ficova koalicija" mogla predstavljati kočnicu za Slovačku, ali i za Europu", rekao je predsjednik desnog krila EPP-a, najveće skupine Europskog parlamenta Wilfried Martens.

Mnogi diplomati strahuju da bi Slovačka sad mogla "olabaviti" svoju fiskalnu politiku, ugrožavajući na taj način svoj cilj pristupanja euro-zoni 2009. Predmet zabrinutosti su i prava etničkih manjina, poput one romske, smatra neimenovani član Europske komisije.

Neki diplomati podsjećaju na Mečiarov anti-zapadnjački, često nedemokratski stil, dok je 90-tih bio premijer, što je tada dovelo do međunarodne izolacije Slovačke, odgodilo njezin ulazak u NATO i zamrsilo pregovore za ulazak te zemlje u EU.

Jedan diplomat EU-a izrazio je nadu da će Smer unatoč svemu ispuniti predizborna obećanja o izmjeni porezne politike i politike socijalne skrbi koji se krive za visoku stopu nezaposlenosti i najniži životni standard u Europi.

Neki diplomati iz "stare garde" EU-a koju je činilo 15 zemalja članica zabrinuti su da bi "slabe" vlade, stranački sustavi koji se često mijenjaju i val populizma, od deset novih zemalja članica mogli učiniti nepredvidljive partnere koji bi mogli utjecati na odgodu važnih političkih odluka.

Službeno je Europska komisija pozdravila novu slovačku koaliciju. "Nadamo se da će nova slovačka vlada u potpunosti ispuniti sve svoje europske obveze", stoji u priopćenju Komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙