FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Prometne gužve prvog vikenda srpnja

ZAGREB, 2. srpnja 2006. (Hina) - Ovoga vikenda na splitskom području povećana je gužva u zračnom, pomorskom i cestovnom prometu.
ZAGREB, 2. srpnja 2006. (Hina) - Ovoga vikenda na splitskom području povećana je gužva u zračnom, pomorskom i cestovnom prometu.

Samo u subotu u Split se spustilo više od stotinu zrakoplova s 18 tisuća putnika, što je više nego u svim ostalim zračnim lukama na Jadranu zajedno, ističe voditelj smjene prometno-tehničkog sektora splitske zračne luke Stipan Žanko. U nedjelju se očekuje slijetanje još 30-ak zrakoplova pa će ukupni promet ovog vikenda premašiti 24 tisuće putnika.

Za usporedbu, rekordnog dana prošle godine sletjela su i uzletjela 72 zrakoplova sa 16 tisuća putnika, i to tek u kolovozu, a ta je brojka ove godine premašena već prvog vikenda lipnja. Zahvaljujući izvrsnoj tehničkoj opremljenosti i pripremljenosti, u zračnoj luci očekuju da će izdržati promet koji se tek očekuje u špici turističke sezone.

Od početka godine kroz zračnu je luku prošlo više od 480 tisuća putnika, što je 15 posto više nego lani u istom razdoblju, a samo u lipnju putnika je 17 tisuća više.

U splitsku Trajektnu luku jučer je uplovilo i isplovilo više od 220 brodova na redovitim i izvanrednim vezama prema srednjodalmatinskim otocima. Izvanredni trajekti uvedeni su prema Supetru na Braču i Rogaču na Šolti. Brodovi iz Ancone i Pescare stigli su s više od 600 putnika i 150 vozila.

Prema riječima koordinatora Jadrolinijina III. plovnog područja Ante Mrvice, gužve su kao u špici turističke sezone, promet putnika veći je od tri do četiri posto, pa se očekuje da će ovo biti rekordna godina po broju putnika.

U nedjelju je, očekivano, promet slabiji. Brodovi prema otocima su puni, a nešto su slabije popunjeni u povratku, ističe Mrvica. Prometnih zastoja na prilaznim cestama prema luci, kao ni proteklih godine, nema zahvaljujući dobroj organizaciji i koordinaciji.

Više od 200 autobusa iz svih krajeva Hrvatske i europskih gradova u subotu je stiglo na splitski autobusni kolodvor, što je također više nego lani u ovo doba. Nešto manje autobusa očekuje se u nedjelju.

U Split je u subotu stigao i vlak iz Beograda koji vozi prema redovitome sezonskom voznom redu s oko 500 putnika.

U cestovnom prometu najveće su gužve na jadranskoj magistrali iz Splita prema Omišu i Makarskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙