FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati
ZAGREB, 2. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je jučer u Zagrebu ugovore o korištenju novčane potpore za osnivanje 11 novih zadruga hrvatskih branitelja. Novčanu potporu od po 150.000 kuna, u sklopu provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i djece poginulih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, dobile su zadruge branitelja "Eko" iz Đakova, "Šokadija" iz Črnkovaca, "Darđanka" iz Darde, "Podgajci Podravski", "Voćari cvelferije" iz Drenovaca, "Brnjavac" iz Gvozda, "Trešnja" i "Ćurlini" iz Sinja, "Sava Jasenovac" iz Jasenovca, "Sv. Jantol" iz Gline i "Ponos" iz Slunja. Ministrica Kosor istaknula je da je zapošljavanje razvojačenih hrvatskih branitelja jedan od najvažnijih projekata Vlade, kroz koji je zaposleno više od 3.500 branitelja. Izrazila je i zadovoljstvo zbog sve većeg broja zadruga branitelja, kojih je do danas osnovano 103, te je podsjetila kako je za poticanje braniteljskog zadrugarstva u okviru Vladinog Programa za ovu godinu predviđeno pet milijuna kuna. Tim će se novcem financijski poduprijeti ukupno 33 braniteljske zadruge, a potpore je do sada dobilo 17 zadruga branitelja.

ZAGREB - Osnovni zaključak jučerašnje Konvencije SDP-a o položaju radnika u Hrvatskoj je da se "SDP ubuduće mora jače i aktivnije okrenuti radu i radništvu te ga kao stožerna hrvatska socijaldemokratska stranka više štititi i promicati". Nakon višesatne rasprave, oko 400 SDP-ovih izaslanika jednoglasno je prihvatilo zaključke Konvencije kojima se traži "poštena plaća za pošten posao, socijalna pravda, zaštita radničkih prava te oštro kažnjavanje onih koji ta prava krše". Oko 40 izaslanika SDP-a koji su sudjelovali u raspravi, pozvali su stranačko vodstvo da se više zauzima za radnička prava i da upravo u problematici rada i radništva pokaže čvrstu socijaldemokratsku opredijeljenost SDP-a.

ZAGREB - Reagirajući na poruke s današnje Konvencije SDP-a, HDZ je ocijenio kako one nemaju sadržaj koji može pridonijeti boljem položaju hrvatskih ljudi, nego su svedene na jeftino politikanstvo. "Izrečene ideje ponovno pokazuju da je riječ o klasičnoj i neprikrivenoj demagogiji SDP-a, koji godinu i pol prije izbora ne može pronaći smisao svojega političkog postojanja", izjavio je glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček. Dodao je kako sve "ideje i programe kojih se SDP iznenada dosjetio, (Sanaderova) Vlada u sklopu svojeg programa provodi već dvije i pol godine". Glasnogovornik HDZ-a rekao je i kako je SDP zaboravio da su u doba njegove (Račanove) Vlade obespravljeni i hrvatsko radništvo i socijalne skupine poput branitelja i rodilja. Dodao je kako je SDP, osim toga, za 40 posto smanjio plaće za 250 tisuća državnih službenika, pri čemu je osiromašio isto toliko hrvatskih obitelji.

ZAGREB - Nastupom Zbora Hrvatske radiotelevizije (HRT) i Hrvatskog baroknog ansambla, pod dirigentskim vodstvom Tončija Bilića, sinoć je u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj, otvoren 3. Zagrebački barokni festival. Festival je ove godine posvećen talijanskom baroku, a organizirala ga je Koncertna direkcija Zagreb. Na programu sinoćnjeg koncerta bili su "Madrigali Guerrieri et Amorosi" (Ratnički i ljubavni madrigali) Claudija Monteverdija. Otvarajući Zagrebački barokni festival, ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Saša Britvić izrazio je zadovoljstvo što je Festival ove godine posvećen talijanskom baroku, jednom od vrlo bogatih glazbenih epoha. Naglasio je kako će Hrvatski barokni ansambl uvelike pridonjeti kvaliteti programa ovogodišnjega 3. Zagrebačkog baroknog festivala.

Zagrebački barokni festival održava se do 31. srpnja.

ĐAKOVO - U povodu dvostrukog jubileja đakovačke Državne ergele lipicanskih konja - 500 godina njezina spomena i 200 godina uzgoja lipicanaca, ta je ustanova jučer bila domaćin Glavnoj skupštini Svjetske organizacije za uzgoj lipicanskih konja (LIF). Skupština je okupila 50-ak stručnjaka iz svijeta te članove državnih ergela europskih zemalja. Glavna skupština LIF-a prihvatila je prijedlog povjerenstva da se Hrvatski savez privatnih uzgajivača lipicanske pasmine, koji obuhvaća 79 posto lipicanaca u Hrvatskoj, primi u punopravno članstvo LIF-a, čiji je pridruženi član od prošle godine. Uvjet za ulazak u punopravno članstvo bila je izradba Matične knjige koju je LIF visoko ocijenio. Voditelj uzgojnih programa konjogojstva pri Hrvatskome stočarskom centru, Mato Čačić, rekao je kako je to veliki značaj za Hrvatsku, jer je riječ o najvećem uzgoju izvan ergela koji je u svijetu poznat kao slavonski lipicanski bazen. "Nijedna druga država u kojoj se uzgaja lipicanac, nema ovako veliku populaciju te pasmine u rukama privatnih uzgajivača kao Hrvatska", naglasio je. Prema podatcima Hrvatskog stočarskog centra, u Ergeli Đakovu je 196, a u Hrvatskoj ukupno 910 grla lipicanaca. Ostatak je u vlasništvu privatnih uzgajivača, s najvećom koncentracijom u Slavoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙