FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 1. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 1. srpnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BAGDAD - U eksploziji automobila bombe u subotu na tržnici u bagdadskoj četvrti Sadr poginulo je 66, a ranjeno 98 ljudi, doznaje se iz najnovijeg službenog izvješća iračkog ministarstva zdravstva. Broj mrtvih još bi mogao porasti jer je mnogo ranjenih u kritičnom stanju, rekao je dužnosnik ministarstva. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je napad počinjen u trenutku kada je vrlo posjećena tržnica al-Ula bila prepuna ljudi. Prema očevicima, na samo deset metara od štandova s voćem, povrćem i drugim proizvodima, eksplodirao je kamionet nakrcan eksplozivom. Odgovornost za napad preuzela je dosad nepoznata skupina iračkih sunita koja se naziva Podrška sunitskom narodu.

JERUZALEM - Palestinski predsjednik Mahmud Abas u četvrtak je rekao da egipatske napore za diplomatskim rješenjem krize oko otetog izraelskog vojnika ugrožava zbrka oko toga tko ima pravo odlučivanja na palestinskoj strani, Hamasova vlada ili militanti koji drže taoca. "Napori Egipćana nailaze na teškoće zbog toga što na Hamasovoj strani nema nikoga tko smije donositi odluke", rekao je Abas. "Hamasovo političko vodstvo izvana govori da je odluka u rukama vojnog krila u Gazi, a vojno krilo kaže da je odluka u rukama političkog vodstva izvana. Predsjednik Hamasove vlade Ismael Hanijeh, čini se, uopće nema utjecaja na to što se događa", stoji u Abasovoj izjavi koju je objavio njegov ured.

BERLIN - Odvjetnička tvrtka iz Nizozemske priprema tužbu protiv nizozemske vlade i Ujedinjenih naroda u kojoj će tražiti odštetu za skoro 8.000 Bošnjaka koji su izgubili rođake u masakru u Srebrenici 1995., izvijestio je u subotu njemački tjednik. Tijekom rata u Bosni i Hercegovini Srebrenica je proglašena zaštićenim područjem koje je štitila nizozemska vojna postrojba djelujući pod mandatom UN-a, ali su grad u srpnju 1995. ipak pregazile vojne snage bosanskih Srba. Oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka pogubljeno je u najgorem masovnom ubijanju u Europi od Drugog svjetskog rata. Pravni tim od 14 osoba koji predvodi njemački odvjetnik Axel Hagedorn iz tvrtke Van Diepen Van der Kroef utrošio je dvije godine pripremajući tužbu, izvijestio je tjednik Der Spiegel u najnovijem izdanju.

SARAJEVO - Ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću u subotu je u Sarajevu priređen oduševljen doček nakon što ga je Haški sud (ICTY) osudio na minimalnu zatvorsku kaznu. Orića je u sarajevskoj zračnoj luci ovacijama dočekalo nekoliko stotina bivših suboraca i Bošnjaka iz Srebrenice predvođenih općinskim načelnikom Abdurahmanom Malkićem. "Svi smo sretni što Naser Orić danas dolazi", izjavio je Malkić koji je ocijenio kako presuda Haaškog tribunala zorno pokazuje da Bošnjaci u Srebrenici nisu planirali zločine. Sam Orić nije želio davati izjave. Haški sud je u petak osudio Orića na dvije godine zatvora jer nije spriječio zlostavljanja i ubojstva srpskih zatvorenika u toj UN-ovoj "zaštićenoj zoni" 1992. i 1993. i naložio Orićevo puštanje na slobodu budući je u pritvoru već proveo više od tri godine.

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić drži kako Haški tribunal nije izrekao kaznu "ratnom zločincu" Naseru Oriću nego "nagradu za ratne zločine počinjene nad Srbima u proteklom građanskom ratu u BiH", priopćio je u subotu Ured Predsjednika RS. Uz konstataciju kako je presuda Oriću "najveća sramota i najveća manifestacija političkog utjecaja na presudu Haškoga tribunala", u priopćenju se dodaje kako bi Orić bio višestruko više kažnjen "da mu je sudio bilo koji kantonalni sud u BiH". Haški sud osudio je u petak bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića na dvije godine zatvora jer nije spriječio zlostavljanja i ubojstva srpskih zatvorenika u toj UN-ovoj "zaštićenoj zoni" 1992. i 1993.

BEOGRAD - Zamjenik specijalnog tužitelja za organizirani kriminal u Beogradu Mioljub Vitorović nije reizabran za novi devetomjesečni mandat, premda je prije nekoliko dana potvrđena presuda optuženima za ubojstvo Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u kojoj je tužitelj Vitorović kao nalogodavca naveo bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Kako u subotu javlja Televizija B92, Vitorović je prvi tužitelj koji je u svojoj završnoj riječi naveo da je u slučaju Stambolićeva ubojstva i pokušaj atentata na Draškovića u Budvi 2000. godine bila riječ o državnom zločinu iza kojega stoji Slobodan Milošević te se odbijanje Republičkog tužiteljstva da ponovno izabere Vitorovića "može tumačiti kao kazna za takvu završnu riječ". Presudu kojom je prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, osuđen na 40 godina zatvora, potvrdio je prije nekoliko dana i Vrhovni sud Srbije.

MOSKVA - Rusija je u subotu odlučila da nacionalna valuta rublja postane konvertibilna, nadajući se da će liberalizacija tržišta novca dovesti do gospodarskog rasta i priljeva stranog kapitala, izjavio je ruski ministar financija Aleksej Kurdin u razgovoru za radio postaju Rusiju. Ruski predsjednik Vladimir Putin u svibnju je zatražio da rublja postane potpuno konvertibilna nakon gotovo 90 godina. Od 1. srpnja jedan američki dolar vrijedi 26.9423 rublje, a euro 34.2383 rublje. Osim očekivanog priljeva stranog kapitala u Rusiju, kovertibilnost bi kratkoročno trebala dovesti do smanjenja kamatnih stopa i jačanja rublje.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush u subotu je rekao kako je oslobađanje izraelskog vojnika kojeg su zarobili palestinski borci ključ za okončanje krize u Gazi i da bi trebalo biti prvi cilj, objavila je Bijela kuća. U telefonskom razgovoru s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom, Bush je rekao kako bi "prvi cilj trebao biti oslobađanje izraelskog vojnika. To je ključ za okončanje krize", prenio je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Frederick Jones. Izraelska vojska ovog je tjedna upala u pojas Gaze u nastojanju da oslobodi 19-godišnjeg kaplar Gilada Shalita, zarobljenog prošle nedjelje, a Amerikanci su privatnim kanalima zatražili od Izraela da bude oprezan u toj operaciji.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair, koji se trudi učvrstiti vlast nakon višemjesečnih pitanja o tome kad namjerava dati ostavku, uzvratio je u subotu kritičarima prkosnom izjavom da je ovo vrijeme kad treba "biti čvrst". U govoru na skupu Laburističke stranke, Blair je rekao kako će se njegova vlada izvući iz sadašnjih teškoća zahvaljujući svojem samopouzdanju. Rekao je da se stranka mora obnoviti držeći se svoje politike srednjeg puta, a ne se vraćati na krajnje lijeve pozicije zbog kojih, kako je ustvrdio, gubi birače. "Ovo su trenuci u kojima se mora biti čvrst, donositi prave odluke za zemlju, ma kako teške one bile... i obnoviti se, ne povratkom na staro, već pokazivanjem da imamo snage, odlučnosti i vizije učiniti budućnost dobrom", rekao je Blair.

LJUBLJANA - Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo je kompromisno rješenje o dvojezičnim topografskim oznakama u austrijskoj Koruškoj, no neke su političke stranke izrazile razočaranje takvom reakcijom. Čelnik oporbenih liberalnih demokrata i eurozastupnik Jelko Kacin u subotu je izjavio da je takva reakcija ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela "skandalozna" te da dogovor nekih stranaka koruških Slovenaca s austrijskom vladom i zemaljskim poglavarom Joergom Haiderom o tome znači reviziju prava koja su Slovencima dana Austrijskim državnim ugovorom iz 1955. godine. Dogovor do kojega je došlo u četvrtak predviđa postavljanje dvojezičnih topografskih oznaka na njemačkom i na slovenskom u 142 mjesta, što je Rupel pozdravio kao korak u pravom smjeru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙