FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podignute optužnice protiv odgovornih u ZŠKZ Virovitica

ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Bjelovarsko Državno odvjetništvo danas je objavilo da je podignulo optužnice protiv šest osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.
ZAGREB, 1. srpnja 2006. (Hina) - Bjelovarsko Državno odvjetništvo danas je objavilo da je podignulo optužnice protiv šest osoba zbog zlouporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Riječ je o odgovornima iz Zanatsko-štedno-kreditne zadruge Virovitica, koje se sumnjiči da su gospodarskim kriminalom veći broj štediša oštetili za najmanje 115 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana M. D. (1929.), D. J. (1962.), I. J. (1940.), G. M. (1965.) M. L. (1964.) i V. H. (1968.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, stoji u priopćenju objavljenom na službenim stranicama DORH-a.

Optuženike se tereti da su od građana primali novac na štednju, znajući da je u Zanatsko-štedno-kreditnoj zadruzi pokrenut likvidacijski postupak, te da neće moći podmiriti ugovorene novčane obveze.

Među optuženicima su i dvojica članova te predsjednik Nadzornog odbora zadruge, kojima se na teret stavlja i da su omogućili kreditiranje jednog od suoptuženika, znajući da on neće moći vraćati kredit, čime su mu omogućili da nezakonito stekne više od 32 milijuna kuna.

Da je drugom pribavio nepripadnu dobit od 37.455 kuna tereti se i upravitelja zadruge V.H., kojemu se, uz još troje suoptuženih, na teret stavlja i protuzakonito sklapanje 86 ugovora o kupoprodaji novčanog potraživanja između ZŠKZ Virovitica i Štedno-kreditne zadruge.

Prvookrivljenog M. D., člana nadzornog odbora zadruge, tereti se i zbog činjenice da je zadruga plaćala mjesečne obroke osiguranja za raskinutu policu životnog osiguranja dvaju djelatnika, čime je zanatsko štedno-kreditna zadruga oštećena za oko 56.473 kune.

Okrivljeni M. D., D. J., I. J. i G. M. nalazili su se u pritvoru od 21. prosinca 2005., a 16. lipnja 2006. Županijski sud donio je rješenje kojim se M. D. i D. J. puštaju iz pritvora, dok se I. J. i G. M. zadržavaju u pritvoru, stoji u DORH-ovu priopćenju.

Kriminalistička istraga u zadrugama vodi se od kolovoza prošle godine, nakon što je 1617 štediša prosvjedom upozorilo javnost da je ostalo bez približno 100 milijuna kuna ušteđevine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙