FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 30. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

BRUXELLES - Članovi hrvatskog pregovaračkog tima u petak u Bruxellesu sudjeluju na eksplanatornoj fazi screeninga za poglavlje transeuropske mreže. Riječ je o novom poglavlju, koje u prethodnom krugu proširenja nije postojalo, a odnosi se na suradnju unutar EU-a na razvijanju energetskih i prometnih mreža. U EU-u se razvijanje infrastrukture smatra preduvjetom za jačanje socijalne kohezije, ostvarivanja unutarnjeg tržišta i homogenog razvitka. Bilateralna faza screeninga za ovo poglavlje održat će se u rujnu.

ZAGREB - Predstavnik OESS-a za slobodu medija Miklos Haraszti u četvrtak je pohvalio Hrvatski sabor zbog donošenja izmjena i dopuna Kaznenog zakona kojima se ukida kazna zatvora za klevetu, priopćeno je u petak iz Ureda za medije i odnose s javnošću Misije OESS-a u Hrvatskoj. Haraszti je, prema priopćenju, ocijenio kako će ta mjera pojačati povjerenje medija te poboljšati profesionalnost, koja se može razvijati samo u okruženju koje omogućuje slobodan rad novinara. "Izmjene i dopune zakona također će doprinijeti većoj transparentnosti u javnom životu", ocijenio je predstavnik OESS-a za slobodu medija.

MOSTAR - Hrvatska seljačka stranka BiH (HSS BiH) zauzima se za to da se u predstojećim ustavnim promjenama u BiH Bosanska Posavina definira kao jedna od budućih regija-pokrajina Bosne i Hercegovine, izjavio je za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od petka predsjednik HSS BiH Marko Tadić. Daytonskim sporazumom veći dio Bosanske Posavine, koju su većinski naseljavali Hrvati, pripao je Republici Srpskoj. Nedavno je HSS BiH potaknuo donošenje posebne Deklaracije o Bosanskoj Posavini koja zagovara njeno ujedinjenje, odnosno poništavanje podjele Posavine na dio koji pripada Republici Srpskoj i dio koji pripada Federaciji BiH. Deklaraciju je do sada već potpisalo više stotina Posavaca.

BEOGRAD - Rješenje za budući status Kosova mora biti postignuto pregovorima i ono mora osigurati zaštitu manjina i omogućiti političku i ekonomsku integraciju Srba na Kosovu, izjavio je njemački veleposlanik u Beogradu Andreas Zoebel. Ključno je, kazao je njemački veleposlanik agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik "Blic" od petka, da ljudi na Balkanu shvate da ne trebaju razmišljati samo o teritorijima, što se, naglasio je, u proteklom razdoblju stalno pokazivalo pogubnim, već o tome kako da se poboljša život stanovništva na terenu. Zoebel je naglasio da rješenje za Kosovo mora osigurati zaštitu manjina i omogućiti političku i ekonomsku integraciju Srba u pokrajini. Govoreći o pridruživanju Srbije EU, njemački veleposlanik je ocijenio da Srbija mora ispuniti "jedan jedini uvjet - a to je potpuna suradnja s Haškim sudom".

BRUXELLES - SAD "očekuje i nada se" odgovoru Iranaca na ponudu o suradnji velikih sila na sastanku sljedeće srijede u Bruxellesu, izjavio je u petak Nicholas Burns, treći čovjek američkog State Departmenta. Glavni iranski pregovarač o nuklearnoj energiji Ali Larijani trebao bi se susresti s visokim predstavnikom za vanjske odnose EU-a Javierom Solanom u srijedu u Bruxellesu na prvom susretu otkad mu je Solana ponudio suradnju velikih sila 6. lipnja.

SKOPLJE - Na skorim makedonskim parlamentarnim izborima ne očekuje se apsolutna pobjeda niti jedne političke stranke, a gotovo 50 posto birača ili neće glasovati i još uvijek nije odredilo kome će dati svoj glas, pokazali su rezultati najnovijeg, vjerojatno i posljednjeg uoči izbora, istraživanja javnog mišljenja, koje je proveo nezavisni Institut za demokraciju i civilno društvo. Prema anketama uoči izbora, koji se u Makedoniji održavaju 5. srpnja, za stranku koja ima najviši rejting, oporbenu VMRO-DPMNE, glasovalo bi samo 17,3 posto birača, a za vladajući Socijaldemokratski savez (SDS) tek 12,8 posto. Novoosnovane stranke, Nova socijademokratska partija, koja se odvojila od vladajućeg SDS, dobila bi 5,8 glasova, a VMRO-Narodna, koja je nastala rascjepom VMRO-DPMNE, 2,6 posto.

ZAGREB - Meksiko u nedjelju za idućih šest godina bira predsjednika između dvojice vrlo izjednačenih kandidata - predstavnika konzervativaca Felipea Calderona i kandidata ljevice Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji prema posljednjim anketama ima neznatnu prednost. Predizborne ankete daju Obradoru, bivšem gradonačelniku Mexica iz redova Stranke demokratske revolucije, između dva i pet posto prednosti pred Calderonom, bivšim ministrom energetike iz vladajuće Stranke nacionalne akcije, dok je na dalekom trećem mjestu Roberto Madrazo iz Institucionalne revolucionarne stranke. Na izborima će sudjelovati još dvoje kandidata - reformist Roberto Campa i Patricia Mercado iz redova socijal-demokrata - ali njihov je krajnji cilj ulazak u parlament.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙