FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek i Mesić pozvali vlade da još jednom pokušaju naći rješenja

RAŠICA KOD TURJAKA, Slovenija, 29. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov slovenski kolega Janez Drnovšek pozvali su u četvrtak vlade svojih zemalja da još jednom sjednu za pregovarački stol i pokušaju naći rješenja za posljednja dva velika otvorena pitanja u bilateralnim odnosima - pitanje sporazuma o granici i pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb.
RAŠICA KOD TURJAKA, Slovenija, 29. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov slovenski kolega Janez Drnovšek pozvali su u četvrtak vlade svojih zemalja da još jednom sjednu za pregovarački stol i pokušaju naći rješenja za posljednja dva velika otvorena pitanja u bilateralnim odnosima - pitanje sporazuma o granici i pitanje štediša Ljubljanske banke Zagreb.

Dvojica predsjednika to su izjavila novinarima u pauzi neformalnog radnog sastanka u Rašici kod Turjaka, tridesetak kilometara južno od Ljubljane.

"Konstatirali smo da nema pomaka oko zadnja dva otvorena pitanja, a to su pitanje granice i deviznih štediša. To su složena pitanja, ali zabrinjavajuće je da vlade to niti ne pokušavaju riješiti", rekao je Drnovšek, dodajući da je njegov susret s predsjednikom Mesićem poticaj vladama da opet sjednu za pregovarački stol.

Drnovšek je podsjetio da su Slovenija i Hrvatska prije 15 godina odlično surađivale na putu osamostaljivanja dviju država i da je sada "krajnje vrijeme" da se dođe do rješenja koja - kako je dodao - trebaju biti konstruktivna i takva da ne stvaraju osjećaj da je na jednoj strani pobjednik, a na drugoj poražena strana.

Predsjednik Mesić istaknuo je da dvije vlade imaju zadaću da rješavaju otvorena pitanja.

Upitan da li se njegovo mišljenje o mogućnosti bilateralnog sporazuma o granici razlikuje od stajališta hrvatske Vlade koja predlaže da se to riješi putem međunarodne pravosudne ustanove i da li je moguće da se to bilateralno riješi ako se u tome nije uspjelo ni nakon 15 godina, predsjednik Mesić je odgovorio da smatra kako još uvijek ima prostora za pregovore i mogućnosti da se izbjegne arbitraža.

Mesić je rekao da pitanje granice i deviznih štediša predugo opterećuju međusobne odnose.

"Pozivamo vlade da sjednu i pokušaju to riješiti", rekao je Mesić.

Na pitanja novinara o Bijeloj knjizi o granici koju je prošlog tjedna objavilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, Mesić je rekao da je on za politiku knjigom na knjigu kad se radi o literaturi, no da su u politici važni argumenti.

I Mesić i Drnovšek negativno su ocijenili mišljenja nekih slovenskih političkih stranaka i skupina koje smatraju da bi Slovenija trebala uvjetovati potporu ulasku Hrvatske u Europsku uniju pitanjem graničnih rješenja.

"To su dvije odvojene stvari koje jedna s drugom nemaju veze", rekao je Drnovšek, dodajući da bi takvo uvjetovanje ili ucjena onemogućilo kostruktivne i dobre odnose.

Mesić je istaknuo svoju dugogodišnju suradnju s Drnovšekom još iz vremena kad su obojica bili članovi predsjedništva bivše zajedničke države, a obojica su naglasila i bliskost dvaju naroda i dviju država kojima je dobrosusjedstvo sudbina, te se zauzeli za jačanje političke i gospodarske suradnje.

Slovenija je, rekao je Mesić, ulaskom u EU i NATO ostvarila svoje strateške ciljeve. Ulazak u EU i NATO je i želja Hrvatske, a približavanje Europskoj uniji pojačat će stabilnost i suradnju u cijeloj regiji, ocijenio je Mesić.

Drnovšek i Mesić susreli su se u memorijalnoj kući u kojoj je rođen Primož Trubar, izdavač prvih knjiga na slovenskom jeziku i veliki protestantski teolog koji je za sebe govorio da je "prijatelj Slavena i ilirski rodoljub".

Idilični kraj tridesetak kilometara južno od Ljubljane mjesto je koje je Drnovšek više puta pohodio u zadnjih nekoliko mjeseci, a u obližnjoj utvrdi Turjak prije mjesec dana imao je i prvi opći sabor svog Pokreta za pravednost i razvitak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙