FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SP - Nogomet jači od politike

BERLIN, 29. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj još jednom je dokazalo kako nogomet može udružiti sukobljene narode i države, barem za vrijeme trajanja turnira.
BERLIN, 29. lipnja 2006. (Hina/AFP) - Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj još jednom je dokazalo kako nogomet može udružiti sukobljene narode i države, barem za vrijeme trajanja turnira.

Za Ukrajinu, novaka na svjetskoj smotri, navijaju i ukrajinski nacionalisti, kao i ruski separatisti. Nogomet je prekinuo građanski rat u Obali Bjelokosti, te smirio političke napetosti u Togu i Angoli.

"Nogomet je igra koja ima vrlo važnu poziciju u društvu i vrlo je važna u procesu ljudske socijalizacije. Zbog toga sam ponosan što je prvenstvu u Njemačkoj za sada prošlo bez ikakvih problema," kazao je prvi čovjek Organizacijskog odbora Franz Beckenbauer.

Ukrajinu, koja ima 47 milijuna stanovnika, je 2004. godine pogodila "narančasta revolucija" i praktički razdijelila zemlju na pristaše proruskog kandidata Viktora Janukovića i sadašnjeg prozapadnog predsjednika Viktorja Juščenka. "Za vrijeme SP-a nitko ne govori o politici. Andrij Ševčenko i društvo ponovo su ujedinili zemlji. Dečki su načinili više za ovu zemlju od svih političara zajedno," kazao je 53-godišnji poduzetnik iz Kijeva.

Obalu Bjelokosti od 2002. godine trese građanski rat. Snage predsjednika Laurenta Gbagboa u sukobu su s pobunjenicima koji su pokušali provesti državni udar i mir je još uvijek vrlo daleko. No, za vrijeme trajanja SP-a oružje je, barem privremeno utihnulo.

"Nadam se kako će sukobi napokon prestati. Svi igrači su u reprezentaciji jedinstveni, a nadam se da će se i ostatak naše zemlje povesti našim primjerom," poručio je napadač Bonaventure Kalou.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙