FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je danas predstavnike Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) iz Vojvodine i podržao njihov zahtjev da se novim Ustavom Srbije osigura zastupljenost hrvatske nacionalne manjine u srbijanskoj Skupštini. Predsjednik HNV-a Josip Zvonko Pekanović nakon sastanka je naglasio da Hrvati u Srbiji traže zastupljenost u parlamentu kakvu ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj, a Šeksa je pozvao da u Vojvodini posjeti HNV. Šeks je poziv prihvatio, najavljujući da će se to dogoditi tijekom posjeta srbijanskoj Skupštini. Izrazio je potporu ideji o zastupljenosti Hrvata u srbijanskoj skupštini, a zauzeo se i za dosljednu primjenu zakona koji hrvatskoj manjini jamče kulturnu autonomiju, posebno pravo da biraju redakcije koje će uređivati emisije elektroničkih medija na hrvatskom jeziku.

ZAGREB - Hrvatski je sabor današnje zasjedanje započeo raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji bi tu službu trebao legalno integrirati u jedinstveni nacionalni sustav zaštite i spašavanja. Klubovi su jednodušno podržali donošenje zakona, ocjenjujući da ga je trebalo donijeti i ranije, budući da je riječ o službi koja djeluje već 55 godina. Opća je ocjena i da će Zakon omogućiti učinkovito i organizirano djelovanje službe, koja se u desetljećima volonterskog djelovanja morala snalaziti na različite načine. To je područje nužno regulirati i stoga što Hrvatska ima prirodne predispozicije za razvoj pustolovnog turizma, pa je za očekivati da će se broj nesreća na teško pristupačnim terenima u narednih pet godina udesetorostručiti, smatraju zastupnici.

ZAGREB - Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, odlučio je produljiti rokove za podnošenje prigovora na vremensko razdoblje ratnog puta ili osobne podatke (prezime, adresa i sl.) do 31. kolovoza 2006. te za pisani odgovor na prigovore do 30. studenoga 2006., priopćeno je danas iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Inače za sve tehničke informacije vezane uz Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji zainteresirani se mogu javiti u call-centre Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na broj: 01-3040-730, i "Erste investa" d.o.o. - društva za upravljanje Fondom na broj: 062-000-005.

ZAGREB - Kako bi se skratila i racionalizirala dijagnostika bolesti štitnjače, koje su jedne od najčešćih poremećaja u čovjeka, posebice žena, Hrvatsko društvo za štitnjaču Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je danas smjernice za racionalnu dijagnostiku. Sadašnja dijagnostika je neracionalna, pretrage se rade prečesto, bez potrebe i nekritički, a zbog nepotrebnih gužvi bolesnici kojima je stvarno potrebna pomoć čekaju dugo na pretrage i terapiju, istaknuo je predsjednik Hrvatskog društva za štitnjaču Zvonko Kusić na današnjem prvom znanstvenom simpoziju o bolesti štitnjače u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Bolesti štitnjače spadaju u najčešće poremećaje kod ljudi, koji utječu na druge organske sustave. Oko 50 posto odraslih osoba ima čvor u štitnjači, 10-20 posto okultni karcinom, a 2-10 posto poremećaj funkcije štitnjače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙