FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Barr-ovim preuzimanjem Plive nastat će moćna generička kompanija

ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Barr-ovim preuzimanjem Plive nastat će moćna generička kompanija
ZAGREB, 27. lipnja 2006. (Hina) - Barr-ovim preuzimanjem Plive nastat će moćna generička kompanija

HINA - Financijski servis

Povezivanjem Plive i američkog Barr Pharmaceuticala nastat će globalna kompanija treća po snazi u generičkom poslovanju u svijetu, a Pliva će imati značajnu ulogu kao važan dio Barr grupe, rekao je predsjednik Uprave Plive Željko Čović na današnjoj konferenciji za novinare.

Pliva će, izvijestio je, zadržati svoje ime, a Zagreb će biti središte za poslovne operacije Barr grupe u Europi.

Konferencija je održana nakon što je objavljeno da je Plivin Nadzorni odbor sinoć preporučio dioničarima da prihvate Barrovu ponudu o otkupu cjelokupnog izdanog dioničkog kapitala Plive, po cijeni od 705 kuna za dionicu. Ta cijena, rekao je Čović, plativa je u gotovini, u kunama.

Prema njegovim riječima, 2,2 milijarde dolara, koliko bi Barr trebao platiti za Plivine dionice, najveća je dosadašnja poslovna transakcija u Hrvatskoj te najveći iznos pojedinačne američke transakcije u ovom dijelu Europe.

Čović ni danas nije otkrio tko je sve kandidirao za kupnju Plivinih dionica i koje su cijene bile ponuđene. Rekao je tek da je u završnom krugu pregovora sudjelovalo pet ponuđača.

Uz Barrovu, javno je poznata još ponuda islandskog Actavisa, koji je nudio 630 kuna po dionici.

Povezivanjem Plive i Barra, rekao je Čović, nastat će snažna i jedna od vodećih globalnih farmaceutskih kompanija s godišnjim prihodima od oko 2,5 milijardi dolara.

Čović je također istaknuo da je jedan od najvećih Plivinih dioničara - Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, odlukom Plivine uprave o neprihvaćanju prethodnih ponuda za preuzimanje Plive i prihvaćanjem Barrove ponude, postao bogatiji za 400 milijuna kuna.

Pliva i Barr umnogome su komplementarne kompanije, koje će se izvrsno nadopunjavati, ocijenio je Čović. Paleta proizvoda dviju kompanija se značajno ne preklapa, a većeg preklapanja nema ni kod proizvoda u razvoju, rekao je Čović te dodao da je Barr zainteresiran za ulaganja u istraživanje i razvoj te povećanje proizvodnih kapaciteta u Europi, tako da se očekuje povećanje zaposlenosti u Plivinim pogonima u Hrvatskoj, Poljskoj i Češkoj.

Čović predviđa da će dovršenjem procesa preuzimanja pasti promet Plivinim dionicama na domaćem tržištu kapitala te da je moguće da Pliva bude delistirana iz prve kotacije Zagrebačke burze.

Upitan što će biti sa sadašnjim Plivinim menadžmentom odgovorio je da Barr očekuje da menadžment ostane te da je to tema budućih razgovora.

Američka farmaceutska kompanija Barr Pharmacuticals tvrtka je s oko 2 tisuće zaposlenih. Ključna tržišta su joj SAD i Kanada, a dionice su izlistane na burzi u New Yorku.

Prema podacima za 12 mjeseci, zaključno sa 31. ožujkom 2006., Barrovi prihodi iznosili su 1,24 milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙