FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zbog neprikladne odjeće aktivistu nevladine udruge zabranjen ulaz u Sabor

ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - S obrazloženjem da je neprikladno odjeven, u capri hlače, saborska straža zabranila je danas ulazak u saborsku zgradu aktivistu Centra za mirovne studije Gordanu Bosancu.
ZAGREB, 27. lipnja (Hina) - S obrazloženjem da je neprikladno odjeven, u capri hlače, saborska straža zabranila je danas ulazak u saborsku zgradu aktivistu Centra za mirovne studije Gordanu Bosancu.

Šefica Službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora Ružica Šimunović pojasnila je da je riječ o općeprihvaćenim pravilima odijevanja, po kojemu su Bosančeve capri hlače prekratke.

"Po Pravilniku o javnosti rada Hrvatskog sabora i njegovih radnih tijela, straža je dužna posjetitelje upozoriti na pravila poslovnog i prigodnog odijevanja", kazala je Šimunović.

Iako "poslovno i prigodno odijevanje" nigdje nije detaljno definirano, Šimunović ističe da se straža vodi za "općeprihvaćenim pravilima pristojnog odijevanja, poput onoga koje kaže da se na plažu ne ide u odijelu".

U Saboru se, tumači, neprikladnim smatra ako muškarac dođe u kratkim hlačama ili ako je obuven u, primjerice, papuče bez čarapa.

Što se tiče žena, i one se moraju pristojno odijevati, kaže Šimunović, a na primjedbu da se u Saboru svakodnevno može vidjeti mnoštvo majica na bretele ili kratkih suknji, Šimunović kaže kako ona "to baš i nije vidjela".

Istaknula je kako Bosančev slučaj nije izoliran, te da je straža prošlog tjedna s ulaza vratila jednog televizijskog snimatelja.

Straža, ipak, ne reagira uvijek, nego samo u ekstremnim slučajevima, rekla je Šimunović Hini.

Bosanac je, s nekolicinom svojih kolega, u Hrvatskom saboru trebao razgovarati o prijedlogu novog zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Na ulazu mu je rečeno da u Hrvatski sabor ne smije ući u hlačama duljine do sredine lista, a stražari su pojasnili da je riječ o naputku saborskog Tajništva, pa su sastanak i kratka konferencija za novinare održani pred ulazom.

Činjenicu da se u Saboru smiju pokazivati ženske, ali ne i muške noge, Đurđa Adlešić je ocijenila diskriminacijom, a prisjetila se da je i sama, krajem 90-ih, doživjela neugodnost zbog "neprikladne" odjeće.

"Imala sam tada majicu sa spuštenim rukavima, a stražari su me došli upozoriti da sam neprikladno odjevena i zatražiti da se obučem", rekla je Adlešić.

Sam Bosanac se našalio kako bi idući put u Sabor trebao pokušati u ući u suknji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙