FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.
ZAGREB, 26. lipnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' Hrvatski sabor sutra počinje novu sjednicu, posljednju redovnu prije ljetnih odmora. U 12 radnih dana, koliko će skupno zasjedati Hrvatski sabor bi se po predloženom dnevnom redu trebao očitovati o gotovo 80 točaka. Među njima je paket zakona važnih za zdravstvenu reformu, zatim novi stroži zakonski prijedlog o oružju, izmjene Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, Zakona o izvlaštenju itd. Očekuje ga i očitovanje o prijedlogu obračuna državnoga proračuna za prošlu godinu kao i o godišnjim izvješćima HNB-a i Hrvatske banke za obnovu i razvitak za 2005. Pred Saborom su i izvješća o radu Upravnog vijeća Hine i Agencije za zaštitu osobnih podataka.

ZAGREB - Saborski Odbor za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas je prihvatio paket zdravstvenih zakona što je, kako se složila većina članova Odbora, prvi korak u poboljšanju postojećeg zdravstvenog sustava. "Cilj nam je napraviti sustav koji može opstati i koji se može unaprijediti", rekao je ministar zdravstva Neven Ljubičić, izlažući na sjednici saborskog Odbora novine iz četiri zakonska prijedloga: o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, o obveznom, o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju te o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu. Pritom je naglasio da će "zdravstvena košarica" ostati ista, da će se uvesti veći kvantum generičkih lijekova, zatim pojačati odgovornost ravnatelja za poslovanje zdravstvenih ustanova, te da će se decentralizirana sredstva jednim dijelom moći odvojiti i za pokrivanje zaduženja.

ZAGREB - Saborski Odbor za unutarnju poltiku i nacionalnu sigurnost zatražio je danas da se pooštre kazne za ilegalno držanje oružja. Odbor je to učinio raspravljajući na zatvorenoj sjednici o prijedlogu novog zakona o oružju. Vlada koja je zakon predložila, traži oštrije uvjete za nabavku oružja, tako bi primjerice do oružja teško dolazili nasilnici u obitelji, osobe koje previše piju, narkomani itd. Vlada predlaže i da se liječnički pregledi za dobivanje dozvole za nošenje oružja češće obavljaju, te da se uvede tzv. tehnički pregled oružja. O predloženom zakonu Sabor će u prvom čitanju raspravljati na novoj sjednici, koju počinje sutra.

ZAGREB - Gostujući u današnjoj emisiji Hrvatskog radija "S Markova trga" predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks najavio je kako bi do kraja saborske sjednice, koja počinje sutra, a završava 15. srpnja, Sabor trebao raspraviti i usvojiti paket od četiri zdravstvena zakona. Radi se o vrlo važnim zakonima za koji su vrlo zainteresirani pacijenti, umirovljenici, invalidne osobe i svi kojih se tiče pružanje zdravstvenih usluga jer će o kvaliteti tih zakona ovisiti i buduća zdravstvena zaštita, rekao je Šeks. Upitan o Bijeloj knjizi slovenske Vlade o međugraničnom sporu s Hrvatskom, Šeks je kazao da slovenski dokumenti nisu ništa novo ni za Hrvatsku ni za Europu te da Slovenija svojom "papirnatom aneksijom" samo pokušava odgoditi međunarodnu arbitražu, do koje treba doći ako se spor ne može riješiti bilateralno diplomatski.

ZAGREB - Hrvatski PEN centar i Centar za knjigu, inicijatori javne tribine "Kome treba knjiga?", u današnjemu otvorenom pismu ministru kulture Boži Biškupiću ocjenili su kako je u trogodišnjem razdoblju njegova mandata stanje knjige srozano do najnižih razina. Potpisnici pisma, predsjednik Hrvatskoga PEN centra Zvonko Maković, ravnatelj Centra za knjigu Branko Čegec te trojica uvodničara tribine Albert Goldstein, Mišo Nejašmić i Seid Serdarević, tvrde kako su pokazali ministrovo potpuno nesnalaženje u situaciji koju je u dosadašnjem tijeku mandata "rješavao isključivo feudalnom autoritarnošću i diskvalifikacijama bez ikakve potrebe za argumentacijom i poštivanjem činjenica". Ministrovu izjavu da je tribina "početak predizborne kampanje" smatraju pokušajem prebacivanja problema sa strateškoga na političko tlo kako bi se "skupu struke oduzeo legitimitet".

SLAVONSKI BROD - Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić danas je u Slavonskome Brodu, govoreći o pripremama i predizbornom programu stranke za sljedeće izbore, rekla kako će ta stranka inzistirati na deprovincijalizaciji i na ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Hrvatska ne može imati dvije-tri regije, nego pet s granicama koje ne mogu ovisiti samo o broju stanovnika. Pri određivanju granica regija trebat će uključiti struku, rekla je Đurđa Adlešić, dodajući kako bi bilo neozbiljno tražiti da se to provede u roku od godinu i pol prije izbora. "To ne traži nijedna ozbiljna politička stranka jer nitko pred izbore ne poteže takve poteze, nijedna ozbiljna vlast. Prema tome, to će biti jedan od naših uvjeta za sudjelovanje u sljedećoj vlasti, a sigurni smo da će svaki glas biti potreban", rekla je Đurđa Adlešić.

ZAGREB - U skladu s planom HPB Investa i najavom Vlade, isplata prve rate duga umirovljenicima izvršit će se do kraja ovoga tjedna, i to na način da će se članovima Fonda sredstva isplatiti na njihove račune, ili izravno u poštanskim uredima, priopćeno je danas iz HPB Investa. Od trenutka uplate sredstava, članovi Fonda novac mogu podići kad god žele. Svim članovima Umirovljeničkog fonda čije je ispravne i potpune prijave HPB Invest zaprimio do 15. lipnja, udjeli u Fondu isplatit će se do kraja ovoga tjedna, kaže se u priopćenju.

OBROVAC - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sudjelovao je danas u radu obrovačkoga Gradskog vijeća i Poglavarstva te razgovarao s predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine u tom gradu. Nakon što su zadarski župan Ivo Grbić i obrovački gradonačelnik Ante Župan govorili o infrastrukturnim i razvojnim ulaganjima u Zadarskoj županiji i Obrovcu, predsjednik Mesić je rekao kako mu je drago što je Obrovac uspio prepoznati ključne probleme i pokrenuti gospodarstvo. "Drago mi je što se govori o povećanju životnog standarda ljudi, a ne o visokoj politici", dodao je. Pozitivnom je ocijenio suradnju Obrovca sa slovenskom tvrtkom "Elan", koja je prije nekoliko godina otvorila pogon u gradu i zaposlila više od 100 radnika.

ZAGREB - Od eksplozije protupješačke mine "paštete" danas su kod Udbine ozlijeđena dva pripadnika 33. inžinjerske brigade koja razminira to područje. Skupnika D.S., rođenog 1981., kamen je pogodio u oko, prevezen je u zagrebačku Vinogradsku bolnicu gdje će biti operiran dok je razvodnik D.M., rođen 1974., kojeg je 'poprskalo' sitno kamenje lakše ozlijeđen i nakon što je pregledan u gospićkoj bolnici pušten je na kućnu njegu. Minu je aktivirao odron kamenja.

ZAGREB - INA će od sutra sniziti maloprodajne cijene motornog benzina Super Plus 98 i lož ulja ekstra lakog za 1,3, odnosno 1,5 posto, dok se cijene ostalih naftnih derivata neće mijenjati, doznaje se danas u Ministarstvu gospodarstva, a potvrđuju i u Ini. Na Ininim benzinskim crpkama Super Plus 98 od sutra će se prodavati po cijeni od 8,59 kuna po litri, što je 11 lipa manje od dosadašnje cijene (8,70 kuna), dok će lož ulje pojeftiniti za osam lipa po litri, odnosno litra će koštati 4,82 kune (do sada 4,90 kuna).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙