FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić u Obrovcu razgovarao s gradskim čelnicima

OBROVAC, 26. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sudjelovao je danas u radu obrovačkoga Gradskog vijeća i Poglavarstva te razgovarao s predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine u tom gradu.
OBROVAC, 26. lipnja 2006. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić sudjelovao je danas u radu obrovačkoga Gradskog vijeća i Poglavarstva te razgovarao s predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine u tom gradu.

Nakon što su zadarski župan Ivo Grbić i obrovački gradonačelnik Ante Župan govorili o infrastrukturnim i razvojnim ulaganjima u Zadarskoj županiji i Obrovcu, predsjednik Mesić je rekao kako mu je drago što je Obrovac uspio prepoznati ključne probleme i pokrenuti gospodarstvo. "Drago mi je što se govori o povećanju životnog standarda ljudi, a ne o visokoj politici", dodao je.

Pozitivnom je ocijenio suradnju Obrovca sa slovenskom tvrtkom "Elan", koja je prije nekoliko godina otvorila pogon u gradu i zaposlila više od 100 radnika.

"Vjerujem da će ubuduće biti veća suradnja između Slovenije i Hrvatske, posebno kad Slovenija shvati da mora riješiti problem isplate hrvatskih štediša u Ljubljanskoj banci. To nije pitanje jugoslavenskog duga, nego pitanje štednih uloga naših građana u toj banci", rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednik je razgovarao s predstavnicima Vijeća srpske nacionalne manjine na području Obrovca, a predsjednik tog vijeća Dušan Ljubičić govorio je o problemima srpskih povratnika. Rekao je da obnova kuća ide svojim tijekom i da su njome zadovoljni, ali je od škola obnovljena samo škola u Žegaru. Još ima infrastrukturnih problema, nedostaje posla i ekonomske sigurnosti, dodao je.

Saslušavši predstavnike srpske nacionalne manjine, predsjednik Mesić osvrnuo se na prošli rat, pri čemu je rekao kako krivnju za ratne zločine treba individualizirati.

"Odgovorni su pojedinci i skupine, a ne cijele nacije. I među Srbima i među Hrvatima ima onih koji su profesionalizirali svoju nacionalnost", istaknuo je, dodajući kako je sam sebi, kad je svojedobno robijao, rekao da će se uvijek zauzimati da zbog svoje nacionalnosti čovjek ne treba imati ni štete ni koristi.

"U svakom slučaju, rješavanje krivnje pojedinaca i skupina treba prepustiti sudovima, to je pitanje pravosuđa", istaknuo je predsjednik Mesić, ustvrdivši kako je to jedini način da se prevlada ratno i poslijeratno traumatično stanje.

Kazavši da su i Srbi gubitnici u prošlom ratu, naveo je kako je za taj krvavi rat kriv vojni vrh JNA. "Oni su ti koji trebaju sjediti u Haagu. Taj vojni vrh je u Miloševiću našao sponzora. No, rat je završio i treba raditi da se izbrišu posljedice. I ljudi se ubuduće trebaju prepoznavati kao dobri stručnjaci na svojim radnim mjestima i u svojim sredinama, a ne kao Hrvati ili kao Srbi", poručio je predsjednik Mesić.

Također je istaknuo da treba jačati djelovanje pravne države i da se javni poslovi trebaju dodjeljivati javnim natječajem jer se i tako "očitava djelovanje pravne države".

S tim u svezi, spomenuo je pelješki most. "Znamo da - ako Jure Radić gradi most - treba odmah predvidjeti lokaciju za drugi", rekao je predsjednik Mesić, dodajući kako ta investicija neće biti isplaćena ni za 200 godina.

"Institut građevinarstva Hrvatske je privatna tvrtka, a ne državna kao što mnogi misle", naveo je Predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙