FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadić: Odnosi Srbije i Crne Gore bitni za Europu

PODGORICA, 26. lipnja 2006. (Hina) - Javnost Srbije i Crne Gore mora znati da su odnosi dvije zemlje bitni za Europu, rekao je u ponedjeljak na Cetinju srbijanski predsjednik Boris Tadić dodajući kako je važno što prije riješiti tehnička pitanja oko razdruživanja dviju zemalja kako bi one nastavile zajednički surađivati.
PODGORICA, 26. lipnja 2006. (Hina) - Javnost Srbije i Crne Gore mora znati da su odnosi dvije zemlje bitni za Europu, rekao je u ponedjeljak na Cetinju srbijanski predsjednik Boris Tadić dodajući kako je važno što prije riješiti tehnička pitanja oko razdruživanja dviju zemalja kako bi one nastavile zajednički surađivati.

"Način na koji gradimo odnose u gospodarstvu, odbrani, a time i vanjskoj politici jesu kvalifikacija za buduće članstvo u EU, što je naš prioritetni cilj", naglasio je Tadić na zajedničkoj konferenciji za novinare s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem u predsjedničkoj rezidenciji na Cetinju.

On je kazao da je veoma bitno da što prije počne realizacija tehničkih pitanja između dvije zemlje, jer još nisu razdruženi svi resursi. "Razdruživanje treba biti takvo da svugdje gdje imamo zajedničke interese nastavimo ih zajednički realizirati", rekao je Tadić.

Srbijanski predsjednik doputovao je u ponedjeljak u prvi službeni posjet neovisnoj državi Crnoj Gori. Srpskog predsjednika je u podgoričkoj zračnoj luci, uz najviše državne počasti, dočekao crnogorski predsjednik Filip Vujanović, a nakon izvođenja državnih himni dvojica predsjednika uputili su se na Cetinje, gdje su razgovarali u predsjedničkoj rezidenciji.

Tadić je rekao novinarima kako njegov prvi službeni posjet neovisnoj Crnoj Gori nije slučajan i da želi poslati poruku da je za Srbiju od vitalne važnosti kakve odnose ima s Crnom Gorom.

"Interes Crne Gore je da građani Srbije budu turisti u Crnoj Gori. Interes Srbije je da surađujemo u obrani, jer je Crna Gora dio obrambenog, strategijskog prostora koji je bitan i za Srbiju", naveo je on.

Tadić je ponovio da je Srbija prijatelj Crne Gore i da će to uvijek biti, kao i da su crnogorski građani uvijek dobrodošli u njegovu zemlju.

Dvojica predsjednika dogovorili su protokolarnu vojnu suradnju dvije zemlje, koja podrazumijeva povremeno ustupanje Srbiji školskog broda Jadran. Vujanović je kazao da će njegovu sugestiju prihvatiti crnogorsko Ministarstvo obrane, Vojska Crne Gore i predsjednik Vlade, jer je o tome već s njima razgovarao, dodajući da postoji prostor za suradnju dvije vojske u obrazovanju, zajedničkim vježbama i sudjelovanju u mirovnim misijama.

On je najavio da će predsjednici Crne Gore i Srbije inicirati i dogovor u području diplomacije, koji će, kako je ocijenio, biti na dobrobit obje zemlje. Vujanović je dodao da postoji potreba da Srbija i Crna Gora imaju bliske odnose, uz slobodnu komunikaciju građana preko otvorenih granica, bez administrativnih barijera.

Srbijanski predsjednik će se tijekom dana u Podgorici susresti i s crnogorskim premijerom Milom Đukanović, a potom putuje u Zagreb, u okvire posjeta zemljama regije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙