FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pušten u rad sustav protupožarnog video-nadzora NP Paklenica

STARIGRAD, 25. lipnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić pustio je u nedjelju u rad sustav protupožarnog video-nadzora Nacionalnog parka (NP) Paklenica.
STARIGRAD, 25. lipnja 2006. (Hina) - Ministar kulture Božo Biškupić pustio je u nedjelju u rad sustav protupožarnog video-nadzora Nacionalnog parka (NP) Paklenica.

Sustav protupožarnog video-nadzora NP Paklenica s terenskom jedinicom, smještenom na 1100 metara nadmorske visine, na Crnom vrhu, prvi je i jedinstveni primjer ovakvog video-nadzora u hrvatskim nacionalnim parkovima i parkovima prirode. U sklopu sustava su logistički objekt na Crnom Vrhu, stupovi, antene, računalni sustavi i kamere.

Na prigodnoj svečanosti, održanoj u hotelu "Alan" u Starigradu podno Velebita, uz ministra Biškupića nazočni su bili i ministar obrane Berislav Rončević, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, zadarski župan Ivo Grbić, brojni predstavnici Vatrogasne zajednice i nacionalnih parkova i Parkova prirode te drugi gosti.

U sustav protupožarnog video-nadzora NP Paklenica uloženo je 1,5 milijuna kuna, od čega su najveći iznos osigurali Ministarstvo kulture (500 tisuća kuna), Fond za zaštitu okoliša (450 tisuća kuna), a potom NP Paklenica, Ministarstvo obrane RH i drugi.

Puštajući u rad protupožarni sustav, ministar kulture Biškupić naglasio je kako je "taj projekt u službi protupožarne zaštite važan ne samo za NP Paklenicu nego i za zaštitu cjelokupnog biosustava Velebita, u sklopu kojega su još dva parka prirode, 'Sjeverni Velebit i 'Velebit - Park prirode' ".

"Ovaj projekt je početak razvoja učinkovitog sustava protpožarne zaštite u zaštićenim hrvatskim područjima, a njegova vrijednost pokazat će se već u ovoj te u predstojećim sezonama, u okolnostima povećane opasnosti od požara", rekao je ministar Biškupić.

Napomenuo je kako je šuma i u NP Paklenica vrijednost te fenomen zbog kojega je ovo područje i proglašeno zaštićenim.

Na svečanosti je također rečeno da je samo prošle godine u Hrvatskoj opožareno 21.407 hektara površine, te da požari ugrožavaju brojne biljne i životinjske vrste.

Velika uloga u prevenciji požara ima pravodobno obavještavanje i detekcija, a ovaj sustav video-nadzora s postajom na Crnom vrhu, detektira požare na udaljenosti od 15 kilometara, istaknuto je.

Ministar kulture Biškupić također je podsjetio da je u Hrvatskoj 18 nacionalnih parkova i parkova prirode i svi su, osim Kornata, bogati šumama. "Stoga će mo ići na uspostavu sustava zaštite od požara u svima", dodao je.

Sustav protupožarnog video-nadzora NP Paklenica projektirale su šibenske tvrtke Dom Colsanting d.o.o. i Alarmi Stipanićev, a razvio ga je splitski fakultet Elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Njegovu montažu na Crni vrh, na koji se može doći samo pješice, omogućilo je Ministarstvo obrane RH sa svojim zrakoplovnim snagama.

Ministar obrane Berislav Rončević - odgovarajući na upite novinara nakon svečanosti puštanja u rad sustava protupožarnog video-nadzora NP Paklenica - rekao je da su protupožarne snage Ministarstva obrane RH za ovu sezonu posve spremne.

"Prošle godine bilo je 10 puta manje opožarenih površina i požara nego, primjerice, 2003., ali to nije samo stvar sreće nego i naše spremnosti da brzo reagiramo", istaknuo je ministar Rončavić.

"Gdje god su se dogodili požari reagiralo se pravodobno, što svjedoči o dobroj koordinaciji između Ministarstva obrane i Vatrogasne zajednice", dodao je.

Ministar obrane Rončević napomenuo je i da protupožarni zrakoplovi imaju po dvije posade, što znači da su spremni reagirati u dvije smjene.

"Svi kanaderi su prošli tehničke preglede, a nedavnim odlukama otklonjen je problem dodataka u plaćama za rad u otežanim uvjetima, ne samo posadama kanadera i drugih zrakoplova nego i osoblja koje radi na terenu na gašenju požara", rekao je Rončević.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙