FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena đurđevačka "Picokijada"

ĐURĐEVAC, 24. lipnja 2006. (Hina) - Turistička i kulturna priredba "Picokijada", koja se ove godine održava 39. put, otvorena je večeras u Đurđevcu.
ĐURĐEVAC, 24. lipnja 2006. (Hina) - Turistička i kulturna priredba "Picokijada", koja se ove godine održava 39. put, otvorena je večeras u Đurđevcu.

Otvorio ju je potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Picokijada oživljava legendu o obrani od napada Turaka kada su se stanovnici toga grada spasili ispalivši iz topa u turski tabor Ulama-bega zadnjeg pjetlića, picoka, po kojem su Đurđevčani dobili nadimak Picoki.

Legenda govori o hrabrosti i lukavosti Đurđevčana, koji s ponosom nose svoj nadimak, pa je simbol pjetlića postao i službeni grb grada grada Đurđevca.

Picokijada je najpoznatija turistička manifestacija u Podravini koja njeguje pučku tradiciju i običaje, a priprema je Turistička zajednica Grada Đurđevca pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

Središnji je događaj scenski prikaz obrane od turske opsade pred Starim đurđevačkim gradom. U prikazu sudjeluje nekoliko stotina glumaca amatera, među kojima brojni ročnici Hrvatske vojske iz svih krajeva Hrvatske. Glumci su, ove godine prvi put, govorili samo kajkavski tekst, koji je pripremio glumac Vid Balog, a scenski prikaz je režirao zagrebački redatelj Krešimir Dolenčić.

U sklopu Picokijade održava se tridesetak različitih priredbi i izložbi. U nedjelju se nastavlja biciklijadom "Picok 2006", izložbom kolača i ručnih radova, te županijskom smotrom folklora, sportskim utakmicama i tamburaškim koncertom Slavonskih lola.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙