FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gay parada protekla bez incidenata

ZAGREB, 24. lipnja 2006. (Hina) - U Zagrebu je u subotu mirno i bez incidenata protekla gay parada, prva Internacionala Pride i peta zagrebačka, koja je okupila oko 250 sudionika iz Hrvatske i 13 europskih država, uz pratnju 500-tinjak policajaca.
ZAGREB, 24. lipnja 2006. (Hina) - U Zagrebu je u subotu mirno i bez incidenata protekla gay parada, prva Internacionala Pride i peta zagrebačka, koja je okupila oko 250 sudionika iz Hrvatske i 13 europskih država, uz pratnju 500-tinjak policajaca.

Organizator ovogodišnje povorke, održane pod motom "Živ(j)eti slobodno!", lezbijska je grupa "Kontra", a prvi put su u Zagreb došli i predstavnici sličnih udruga iz Slovenije, Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije, Kosova, Albanije, Poljske, Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Litve i Letonije.

Sudionici su se najprije okupili na Zrinjevcu, odslušali "Internacionalu" te zatim u povorci prošli užim središtem grada, uz zaštitu 500-tinjak policajaca te se vratili na Zrinjevac.

Sudionici povorke nosili su, uz ostale, transparente - "Volim koga hoću", Živjela perverzija", "I heterići su ljudi", "Ne u NATO", "Transrodno je zgodno". Nakon povorke okupljanje je nastavljeno na Zrinjskom trgu, uz nastup glazbenih grupa.

Na transparentu koji je bio izvješen na pozornici paviljona Zrinjevac, natpis "Internacionala" bio je napisan pola ćiriličnim, a pola latiničnim pismom.

Jedan od organizatora Internacionala Pridea Marko Jurčić rekao je da je ovo peti Pride u Zagrebu i po njegovoj procjeni bio je najmirniji.

Napomenuo je, uz ostalo, da su "glavne poruke sloboda okupljanja, izražavanja i kretanja" te da se ove godine sudionici Gay parade "posebno zalažu za radnička prava". Kazao je i da je u Zagreb došlo i oko 40 gostiju iz istočne Europe i 100-tinjak gostiju iz država bivše Jugoslavije.

Zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak novinarima je potvrdio da je povorka prošla bez ikakvog problema i dosta brzo te da je policija privela samo jednu osobu, državljanku Srbije zbog pokazivanja neprimjerenih znakova koji uznemiravaju javnost (pokazivanja tri prsta). Drugih incidenata, ekscesa, napada na sudionike povorke nije bilo, izjavio je Novak.

Također je rekao da je u osiguranju bilo angažirano oko 500 policajaca raznih rodova.

Dodao je da je iz Srbije autobusom došlo 50-ak sudionika Pridea koje je policija na ulazu u Zagreb premjestila u autobus ZET-a i osigurala im pratnju, a tako će biti i u povratku. Iz ostalih 12 zemalja došlo je po nekoliko osoba iz svake države, kazao je zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak.

U nekim medijima ovih je dana, pak, objavljena izjava Dorina Manzina, predsjednika udruge "Iskorak", koja zastupa prava seksualnih manjina, kako se i ovogodišnja queer manifestacija u Zagrebu po drugi put zaredom odvija bez suradnje s udrugom Iskorak "jer su organizatori odabrali ikonografiju i simbole koji djeluju kao provokacija građana - crvenu zvijezdu i neke ćirilicom ispisane parole koje bi vjerojatno trebale aludirati na neke obespravljene skupine". "Bojim se da je glavni cilj događanja provokacija umjesto senzibiliziranja javnosti o pravima seksualnih manjina", izjavio je Manzin.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) izrazila je u subotu svoje ogorčenje zbog još jednog održavanja Gay parade usred Zagreba, pogotovu, kako je priopćila, "u vrijeme kada se na prigodnim svečanostima Hrvatska u Vukovaru i Glini prisjeća stradanja u hrvatskom Domovinskom ratu".

"Neshvatljivo je kako se nešto takvoga, još k tome uoči 25. lipnja - Dana državnosti, moglo održati u središtu našega glavnog grada, gdje se, na žalost, gotovo i ne može vidjeti ništa što bi podsjećalo na ovaj veliki datum hrvatske povijesti", navodi se, uz ostalo, u priopćenju koje je potpisao predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.

Ocijenio je kako je riječ o "krajnje neukusnom paradiranju relativno malog broja ljudi, čiju je paradu i ove godine osiguravao nevjerojatno veliki broj specijalaca, za što su utrošena enormna financijska sredstva poreznih obveznika, koja su se mogla utrošiti i u neke humanitarne svrhe".

Predsjednik udruge branitelja koprivničke Podravke u priopćenju također ocjenjuje da se takvo osiguranjem, "ne može vidjeti ni kad neki predsjednik strane države posjećuje Hrvatsku", te da "sudionicima parade nitko ni nije prijetio". Zaključio je da je to "samo još jedno razbacivanje društvenog novca".

"S druge, pak, strane, kada, primjerice, hrvatski branitelji žele u središtu Zagreba organizirati svoje skupove, ni izdaleka im se ne izlazi u susret kao što se to svake godine čini ljudima koji bi svoje sklonosti trebali iskazivati u privatnim prostorima", navodi u priopćenju predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙