FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 22. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 22. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Američkog predsjednika Georgea W. Busha ugostio je službeno njegov mađarski kolega Laszlo Solyom u četvrtak u palači Sandor u Budimpešti, gdje bi kasnije tijekom dana trebao prisustvovati obilježavanju 50. obljetnice antisovjetske pobune 1956. godine. Početkom dana punog simbolike, Bush - koji je u srijedu navečer doputovao iz Beča sa summita EU-a i SAD-a - i Solyom pregledali su postrojene jedinice i zajednički se fotografirali, nakon čega su se povukli na polusatni razgovor. Jedan od ciljeva Busheva posjeta Budimpešti je i o promoviranje slobode, što je jedna od izraženih pretenzija njegova predsjedavanja. Jednodnevni boravak Busha u glavnom gradu Mađarske trebao bi omogućiti i odavanje predsjednikova priznanja neborbenom sudjelovanju Mađarske u ratu u Iraku i zahvalnost zbog sudjelovanja u multinacionalnim snagama u Afganistanu.

KIJEV - Ukrajinske političke stranke koje su podržavale "narančastu revoluciju" u četvrtak su potpisale sporazum o osnivanju vladine koalicije koja bi trebala na vlasti održati pro-zapadnu administraciju na putu koji bi Ukrajinu trebao uvesti u Europu. Sporazum, potpisan gotovo tri mjeseca nakon izbora, uspostavlja jedinstvo liberala, organizatora masovnih protesta koji su pomogli predsjedniku Viktoru Juščenku da krajem 2004. godine dođe na vlast. Julia Timošenko, koja bi prema tom sporazumu trebala biti nova ukrajinska premijerka, objavila je potpisivanje sporazuma zastupnicima parlamenta. Koaliciju tvore Juščenkova stranka Naša Ukrajina, Timošenko blok i Socijalistička stranka.

TOKIO - Sjeverna Koreja nema tehnološki kapacitet da sastavi nuklearnu raketu, izjavio je u četvrtak visoki dužnosnik japanskog ministarstva vanjskih poslova. Upitan na istu temu, ministar obrane Fukushiro Nukaga odbio je odgovoriti, zadovoljivši se isticanjem činjenice da te službe ne raspolažu informacijama o tehnološkim mogućnostima Sjeverne Koreje.

BAGDAD - Svrgnuti irački predsjednik Sadam Husein započeo je štrajk glađu u znak protesta zbog ubojstva njegova odvjetnika, objavio je u četvrtak glavni član odbora za njegovu obranu. Irački sud nije mogao potvrditi ovu informaciju, a glasnogovornik američke vojske kazao je da će provjeriti o čemu se radi. "Sadam Husein i još 55 zatvorenika započeli su u srijedu štrajk glađu u znak protesta zbog ubojstva odvjetnika Khamisa al-Obeidija", kazao je Halil al-Dulaimi.

AMAN - Jordanski kralj Abdulah u četvrtak je od izraelskog premijera Ehuda Olmerta i od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa zatražio da poduzmu korake koji će "ojačati" praktički blokirani mirovni proces na Bliskom istoku. Jordanski kralj sastao se odvojeno s dvojicom čelnika na marginama konferencije dobitnika Nobelovih nagrada koja se održava u Petri, oko 320 južno od Amana, prema priopćenju iz kraljevske palače. Abdulah je također istaknuo važnost izgradnje mjera povjerenja s obje strane što bi trebalo prethoditi ponovnoj uspostavi mirovnih pregovora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙