FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat
ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić poslijepodne je u povodu Dana državnosti, 25. lipnja, u svom Uredu priredio primanje za visoke državne dužnosnike, predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti te vjerske velikodostojnike i predstavnike diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj. Pozdravljajući okupljene uzvanike, među kojima su, uz ostale, bili premijer Ivo Sanader te potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović, predsjednik Mesić je naglasio kako od državne vlasti očekuje da nastavi raditi na stvaranju uvjeta za povećanje rasta bruto domaćeg proizvoda. "Od tijela državne vlasti očekujem da još aktivnije nastave raditi na prestrukturiranju gospodarstva i da stvaraju uvjete za povećanje godišnjeg bruto domaćeg proizvoda na pet i više posto. To je uvjet za povećanje zaposlenosti i životnog standarda", kazao je Mesić.

ZAGREB - Hrvatski i nizozemski premijer Ivo Sanader i Jan Peter Balkenende posjetili su danas u Klovićevim dvorima izložbu "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana", na kojoj su predstavljeni pilot projekti preinake sedam odabranih jadranskih lokacija koji će, po načelu održivog razvoja, sačuvati vrijednost i posebnost krajolika Jadranske obale kao nove destinacije za svjetsku industriju turizma. Premijer Sanader izrazio je zadovoljstvo "malom ali značajnom izložbom" i projektom održivog razvoja, istaknuvši značajnu ulogu arhitekata i umjetnosti u razmjeni dviju zemalja. Nizozemski premijer Balkenende rekao je kako je izložba i projekt održivog razvoja primjer dobre suradnje i protoka znanja Hrvatske i Nizozemske.

PULA - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas na sjednici Savjeta za promicanje i razvitak znanosti i visokog školstva u Istarskoj županiji da je "hrvatskim jedinstvom došlo do osnivanja Sveučilišta u Puli, koje mora profunkcionirati u sljedećoj akademskoj godini". Osnivanjem sveučilišta Istra dobiva šansu koju ne smije propustiti. Sveučilište ima priliku krenuti s posve novim ustrojem, rekao je Primorac dodajući da je program usklađen s bolonjskim procesom. Govoreći što osnivanje sveučilišta znači za Istru, naveo je kako će se udvostručiti broj studenata i zaustaviti iseljavanje.

DRNIŠ/POKROVNIK - Izaslanstvo američke razvojne agencije USAID, predvođeno glavnim direktorom za Hrvatsku Williamom Jeffersom, posjetilo je danas prvi drniški reprocentar na obiteljskoj farmi svinja Aleksić, u selu Pokrovnik. Pokretanje te farme sa zadaćom poticanja svinjogojstva u drniškom kraju i osiguranja domaće sirovine za brojne pršutane Amerikanci su pomogli s 50.000 dolara. Na farmi je 50 krmača, a križanjem triju pasmina dobiven je prvi narast za koji se predviđa da će predstavljati idealnu sirovinu za čuveni drniški pršut. Čelnici Drniša, gradonačelnik Ante Dželalija i dogradonačelnica Vlatka Duilo, boravak Williama Jeffersa u Pokrovniku iskoristili su i za razgovor o mogućoj novoj potpori USAID-a drniškim programima u proizvodnji hrane i poljoprivredi.

SPLIT - Zbog najave otpuštanja 230 radnika i gašenja pogona šivaonice solinske tvrtke AD-plastik, održan je danas sastanak u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije na kojemu je zaključeno da se kroz tjedan dana sastavi zajednički tim koji će pokušati pronaći rješenje za nastavak proizvodnje u tom pogonu. Sastanku su bili nazočni splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević te predstavnici Solina i poslodavca - tvrtke AD-plastik. Šivaonica AD-plastika, prema najavi, trebala bi prestati s radom 31. srpnja, a 230 radnika, od kojih je samo 20 zaposleno na neodređeno vrijeme, trebalo bi dobiti otkaze. Predsjednik HUS-a izrazio je čuđenje time što nije proveden nikakav postupak pregovora s predstavnicima radnika prije odluke o zatvaranju pogona.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je kako je danas objavljena Uredba o prekograničnom prometu otpadom koju je donijela Vlada RH. Tom se Uredbom određuje nadzor prekograničnog prometa otpadom: od načina i postupaka nadzora na granici i graničnim prijelazima otvorenim za prekogranični promet otpadom do ovlaštenja inspektora zaštite okoliša u tom prometu. Nadzor nad prekograničnim prometom otpadom provodi Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kao nadležno tijelo za gospodarenje otpadom, zajedno sa Carinskom upravom Ministarstva financija i Ministarstvom unutarnjih poslova.

ZAGREB - Vijeće za elektroničke medije danas je dodijelilo osam lokalnih radijskih koncesija, te raspisalo natječaj za šest radijskih i dvije televizijske koncesije. Za šire područje grada Sinja radijsku koncesiju dobio je Hit radio, za Čakovec Radio ČK, koncesiju u Splitu dobila je Udruga Radio Marija, a za šire područje Karlovca tvrtka Poma. Na području Žumberka radijski program će emitirati tvrtka Jastreb panorama, u Puli tvrtka Vanga, a na širem području Benkovca Radio Benkovac. Koncesiju za dio grada Bakra dobila je tvrtka Mega-Erp. Vijeće je raspisalo javni natječaj za televizijske koncesije za gradove Pulu i Zadar te radijske koncesije za Splitsko-dalmatinsku županiju, gradove Kraljevica, Varaždin i Valpovo, šire područje Murskog Središća te općinu Vela Luka.

POŽEGA - Bivši požeški župan Anto Bagarić opovrgnuo je tvrdnje nasljednika Zdravka Ronka da je dug Požeško-slavonske županije 342 milijuna kuna i naveo da stvarna dubioza te županije iznosi tek 11.7 milijuna kuna. Od tih 11,7 milijuna kuna 4,3 milijuna odnosi se na štetu koju je županija pretrpjela plaćajući iz svoga proračuna sudski spor za Ljekarnu Požega. Uz to 600 tisuća kuna županija potražuje od Vodoprivrede Požega dok oko sedam milijuna kuna županiji duguje "Kamen Ingrad", rekao je Bagarić. "Razumijem Ronkovu želju da pribavi novac za županiji, no ne može ga pribaviti podmetanjima i argumentima koji ne stoje", rekao je Bagarić .

DRNIŠ/MILJEVCI - Nizom prigodnih manifestacija Miljevčani danas obilježavaju 14. obljetnicu oslobođenja, prisjećajući se prve velike akcije Hrvatske vojske ratne 1992. Koordiniranom akcijom postrojbi 142. i 113. brigade HV-a za svega jedan dan oslobođeno je svih sedam miljevačkih sela, područje od oko 90 četvornih kilometara. Zbog pretrpljenog poraza neprijatelj je iz osvete izvršio više topničkih i raketnih napada na Šibenik i sela u Zagori. U akciji oslobođenja Miljevaca poginulo je sedam branitelja, a njih još devet poginulo je u borbama na Miljevcima od 1991. do 1993. godine. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je i osam miljevačkih civila.

ZAGREB - Autorica Ivana Sajko dobila je Vjesnikovu nagradu "Ivan Goran Kovačić" za 2006. za svoj prvi roman "Rio bar", priopćio je danas zagrebački nakladnik "Meandar". Članovi žirija su profesori na Filozofskim fakultetima u Zagrebu, Osijeku i Rijeci (Krešimir Nemec, Julijana Matanović, Helena Sablić Tomić, Aljoša Pužar) i "Vjesnikova" urednica kulture Branka Djebić. Oni su u obrazloženju nagrade naveli da je "za razliku od dosadašnje hrvatske ratne proze, Ivana Sajko svojim romanom pomaknula granice u pristupu krizi subjekta s 'Drugima', dekonstrukciji, mučnini egzistencije, seksu, ali i kraju epohe moderne, multikulturalizmu, tranzicijskom sistemu, postfeminističkim teorijama i postomdernističkom traženju egzila u unutrašnjosti vlastitih duhovnih i kulturoloških prostora".

ZAGREB - Na dionici autoceste Rijeka-Zagreb, od čvora Delnice do čvora Vrbovsko završeni su radovi, te se od 17,40 sati tom prometnicom vozi bez posebnih ograničenja, izvijestio je Hrvatski autoklub. Promet je na većini cesta srednje gust i teče uz povoljne vremenske prilike. Na graničnom prijelazu Macelj pojačan je izlaz teretnih vozila, a na ostalim graničnim prijelazima nema čekanja. Trajekti plove redovito.

BAJAKOVO - Na graničnom prijelazu Bajakovo na ulazu u Hrvatsku djelatnici Carine noćas su isključili iz prometa osobni automobil švicarskih oznaka, kojim je upravljao punoljetni hrvatski državljanin, a u automobilu je pronađeno 5 kilograma i 540 grama heroina, potvrdio je glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Miroslav Janić. Tijekom kontrole vozila carinici su posumnjali da se u njemu nalazi droga te su danas u jutarnjim satima od istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru ishodovali nalog za pretragu. Droga je pronađena u bočnoj strani vozila, a po Janićevim riječima preliminarnim vještačenjem utvrđeno je da je riječ o heroinu.ž

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙