FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: SAD i EU suglasni glede Irana

ZAGREB/BEČ, 21. lipnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je u srijedu u Beču da su Sjedinjene Države i Europska unija suglasne da bi Iran trebalo spriječiti da razvije nuklearno oružje, a Sjevernu Koreju je pozvao da odustane od planiranog lansiranja rakete dalekog dometa, javljaju svjetske agencije.
ZAGREB/BEČ, 21. lipnja 2006. (Hina) - Američki predsjednik George W. Bush potvrdio je u srijedu u Beču da su Sjedinjene Države i Europska unija suglasne da bi Iran trebalo spriječiti da razvije nuklearno oružje, a Sjevernu Koreju je pozvao da odustane od planiranog lansiranja rakete dalekog dometa, javljaju svjetske agencije.

Američki predsjednik izjavio je također da želi zatvoriti zatvor u američkoj vojnoj bazi Guantanamo, no prije toga treba pronaći rješenje za preostale zatvorenike.

Govoreći pak o Balkanu, Bush je pohvalio ulogu EU-a i Austrije u toj regiji te ponudio američku potporu.

"Nedvojbeno je da (u pogledu Irana) imamo isti cilj", rekao je Bush na novinskoj konferenciji na završetku summita SAD-a i EU-a održanom u glavnom austrijskom gradu, prenosi France presse.

Bush je ponovno pozvao Iran da prekine obogaćivanje urana te ponovio da su Sjedinjene Države spremne izravno sudjelovati u multilateralnim pregovorima s vlastima u Teheranu.

"Sjest ćemo za stol kada doista suspendiraju (obogaćivanje urana) i točka", naglasio je, prema Associated Presseu, američki predsjednik.

Za iranski plan da tek krajem kolovoza odgovori na paket poticajnih mjera velikih sila, u zamjenu za koje bi trebao odustati od obogaćivanja urana, Bush je kazao kako mu se to čini "strašno dugo".

"Irancima ne bi trebalo tako dugo da analiziraju razumnu ponudu", rekao je. "Rekao sam tjedni, ne mjeseci. Vjerujem da to misle i ostali partneri", dodao je, govoreći o Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji i Kini.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad rekao je nešto prije Busheva govora da će Teheran na ponudu odgovoriti do 22. kolovoza, iznijevši prvi konkretan datum od primanja ponude 6. lipnja.

Velike sile postavile su pak neformalan rok do sredine srpnja, za kada je planiran summit skupine G8.

Zapadni diplomati, prema Reutersu, ocjenjuju da Iran time želi kupiti vrijeme kako bi proširio program obogaćivanja urana i velike sile doveo pred svršen čin, dok analitičari u Teheranu smatraju da je odgoda više znak rasprave unutar složene iranske strukture vlasti o tome kako odgovoriti.

Iran mora učiniti "pametan izbor" glede ponude velikih sila, dodao je sa svoje strane austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, čija zemlja do kraja lipnja predsjeda EU-om.

Od Sjeverne Koreje "očekujemo" da "poštuje sporazume", nastavio je Bush, podsjećajući na obvezu Pjongjanga da ne provodi probna lansiranja raketa.

Sjeverna Koreja, prema američkim i japanskim dužnosnicima, navodno planira testirati raketu Taepodong-2, dometa 6.700 kilometara.

Govoreći o zloglasnom Guantanamu, američki predsjednik ponovio je da ga želi zatvoriti, ali i dodao da prije toga treba pronaći način za povratak tih zatvorenika, njih oko 460, u njihove domovine.

Američki predsjednik pohvalio je također politiku EU-a i Austrije prema Balkanu te ponudio američku potporu. "Austrija i EU igraju bitnu ulogu na Balkanu koja uživa našu punu potporu", rekao je Bush.

"Mi želimo pomoći. Želimo sudjelovati u tome da se toj regiji donese mir", naglasio je Bush prema austrijskoj agenciji APA. EU je pod vodstvom trenutne predsjedavajuće Austrije i njezinog kancelara Wolfganga Schuessela "vodila" u rješavanju konflikata u toj regiji, pohvalio je američki predsjednik svoje domaćine.

Predsjedavajući EU-a Schuessel ocijenio je razgovore na vrhu EU-a i Sjedinjenih Država kao "vrlo produktivne i pozitivne". Postoje doduše povremeno "razlike u pristupu" nekim pitanjima, rekao je Schuessel kako javlja APA, ali to nije dubinski. Odnosi EU i SAD-a su snažni, istaknuo je on.

Bush je prvi američki predsjednik koji je posjetio Austriju od Jimmyja Cartera 1979. U sklopu posjeta razgovarao je s austrijskim predsjednikom Heinzom Fischerom, kancelarom Wolfgangom Schuesselom, ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik, predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙