FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

RIJEKA - Sveučilište u Rijeci i znanstveni institut Sincotrone Trieste potpisali su Sporazum o suradnji u nazočnosti hrvatskog ministra obrazovanja, znanosti i športa Dragana Primorca. Sporazum su potpisali rektor riječkoga Sveučilišta akademik Daniel Rukavina i ravnatelj Sincotronea Carlo Rizzuto. Po riječima rektora Rukavine, sporazum je rezultat nastojanja riječkoga Sveučilišta da bude konkurentno srodnim srednjoeuropskim sveučilištima i to na strateškim razvojnim odrednicama sveučilišta, a to su biomedicina i biotehnologija te prirodne znanosti. Rukavina je kazao da Sveučilište nastoji pojačati kadrovske mogućnosti obrazovanjem mladih znanstvenika, ali i privlačenjem istaknutih znanstvenika iz inozemstva, posebno iz dijaspore.

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i direktor regionalnog ureda Svjetske banke Anand K. Seth potpisali su danas Ugovor o darovnici vrijedan oko 920 tisuća eura, koju je Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) namijenila za reformi hrvatske javne uprave. "Novac će nam pomoći da napravimo stvarnu reformu državne uprave, koja će biti ne samo profesionalizirana i depolitizirana, nego i vrlo učinkovita i dobro plaćena", istaknuo je Šuker. Tijekom ove i iduće godine trebali bi se izraditi propisi koji donose promjenu sustava plaća državnih službenika i namještenika, kako bi se umjesto dosadašnjeg modela plaće prema radnom mjestu, vrednovale osobne zasluge i rezultati rada.

ZAGREB - Udruga poslodavaca na poslovima humanitarnog razminiranja upozorila je danas da će, nastavi li se s postojećim modelom upravljanja sustavom za razminiranje i nedovoljnim izdvajanjem za razminiranje, većina tvrtki za razminiranje u Hrvatskoj do kraja godine biti prisiljena pokrenuti stečaj, a proces razminiranja neće se okončati niti do 2050. godine. "Bit ćemo prisiljeni obustaviti sve aktivnosti na poslovima razminiranja u Hrvatskoj i otpustiti većinu zaposlenika, koji su mahom hrvatski branitelji, ako se ne prekine dosadašnja praksa koju provodi Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i ne osiguraju dovoljna sredstva za razminiranje", upozorila je u današnjem priopćenju Udruga.

ZAGREB - Jednodnevni seminar "Mediteran kakav bi mogao biti" koji je danas počeo u Zagrebu trebao bi odgovoriti na pitanje kako stvoriti uvjete za ekonomski razvoj obalnog područja i pri tome sačuvati vrijednosti krajolika jadranske obale kao nove destinacije za svjetsku industriju turizma. Seminar organiziraju Berlage Institut iz Rotterdama i Udruženje hrvatskih arhitekata, a sudjeluju domaći i strani stručnjaci, arhitektonski timovi i predstavnici lokalnih samouprava sedam jadranskih lokacija koji su obuhvaćeni urbanističkim i arhitektonskim pilot-projektom održivog razvoja. Izabrane lokacije su rudnik u Labinu, kamenolom u Omišlju, zatvor na Golom otoku, kompleks vojarne u Zadru, tvornički kompleks u Dugom Ratu, multimedijski centar u Starom Gradu na Hvaru i Stara bolnica u Dubrovniku.

ZAGREB - Ženska mreža Hrvatske pozdravila je Izjavu o političkoj participaciji žena, koju je predložila ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, a u kojoj dužnosnice koje sudjeluju na prvom zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a pozivaju vlade zemalja članica da mjerama ubrzaju ostvarivanja stvarne ravnopravnosti žena. Ženska mreža Hrvatske zatražila je u današnjem priopćenju da Izjava, koja je predložena u ime Hrvatske u Ženevi, dobije konkretan nastavak u nacionalnoj politici u obliku mjera i u hrvatskom zakonodavstvu. Ovih dana se definira konačni prijedlog Nacionalne politike za promicanje ravnopravnosti spolova, podsjeća Mreža.

ZAGREB - Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske izrazio je danas ogorčenost napisima u tisku kojima se, ističe, na neprimjeren način proziva rad zaposlenih u socijalnoj skrbi. "Svi kojima se utvrdi odgovornost u slučaju ubojstva u Dječjem domu u Nazorovoj moraju odgovarati, uključujući i socijalnu radnicu, jer su posljedice strašne i ne smiju ostati nekažnjene. Međutim, nedopustivo je sve svaliti samo na pojedince, isključujući sve okolnosti u kojima ljudi rade i zanemarujući nedostatke sustava", stoji u priopćenju sindikata. Sindikat upozorava da socijalni radnici rade u teškoj i složenoj djelatnosti, s najtežim i najosjetljivijim kategorijama građana, a bez potrebne autonomije u odlučivanju i bez podrške ostalih nužnih službi.

PULA - Pulski gradonačelnik u ostavci Valter Drandić primio je danas u povodu Dana antifašističke borbe predstavnike Udruge antifašističkih boraca i čestitao im sutrašnji praznik. "Cijela Europa, pa tako i Hrvatska izrasle su na antifašističkoj borbi. Tu vrijednu ostavštinu koja je utkana u današnje demokratsko civilizacijsko društvo moramo prenijeti mladima", rekao je na prijemu tajnik Udruge Livio Blašković. Predstavnici Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca položili su jutros vijence na spomen obilježja na Giardinima, na spomeniku Poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora na Rivi te na spomeniku palim antifašističkim borcima na pulskom groblju.

VINKOVCI - U razdoblju od 18. do 20. lipnja na državnoj granici između Račinovaca i Drenovaca, na lokalitetu Cerje, u nezakonitom prelasku zatečeno je ukupno 26 stranih državljana, priopćila je danas vukovarsko-srijemska policija. Riječ je o 22 državljana albanske i četirima srpske nacionalnosti. Uz ilegalce, policija je privela i njihove vodiče, dvojicu devetnaestogodišnjih državljanina Bosne i Hercegovine. Ilegalci i vodiči uhićeni su na lokaciji Stari Drenovci dok su čekali organizirani prijevoz prema Zagrebu, te su nakon uhićenja privedeni u Općinski sud za mladež u Vukovaru. Ovo je 12. otkriveni slučaj ilegalnog prelaska državne granice u ovoj godini na području Policijske postaje Drenovci.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) najavila je danas da na predstojeće parlamentarne izbore iduće godine izlazi samostalno. Taj je zaključak na jučerašnjoj sjednici donio Središnji odbor HSU-a, koji je ocijenio da će samostalan politički nastup u očima birača biti znak političkog poštenja i iskrenosti, a očekuju podršku velikog broja umirovljenika do sada obuhvaćenih pravom na obeštećenje. U priopćenju koje je potpisao predsjednik HSU-a Vladimir Jordan stoji da je povrat duga umirovljenicima "neporeciva zasluga uporne i dosljedne politike HSU-a", utemeljena na političkom sporazumu s HDZ-om.

ZAGREB - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) najavila je danas da na predstojeće parlamentarne izbore iduće godine izlazi samostalno. Taj je zaključak na jučerašnjoj sjednici donio Središnji odbor HSU-a, koji je ocijenio da će samostalan politički nastup u očima birača biti znak političkog poštenja i iskrenosti, a očekuju podršku velikog broja umirovljenika do sada obuhvaćenih pravom na obeštećenje. U priopćenju koje je potpisao predsjednik HSU-a Vladimir Jordan stoji da je povrat duga umirovljenicima "neporeciva zasluga uporne i dosljedne politike HSU-a", utemeljena na političkom sporazumu s HDZ-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙