FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2006. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

BEČ - Američki predsjednik George W. Bush počeo je u srijedu u Beču razgovore s čelnicima Europske unije s kojima bi trebao razgovarati o iranskoj nuklearnoj krizi, liberalizaciji međunarodne trgovine ali i logoru Guantanamo. Bush, prvi američki predsjednik koji dolazi u Austriju nakon Jimmyja Cartera 1979., počeo je dan rasprava susretom sa šefom austrijske države Heinzom Fischerom, čija zemlje trenutno predsjedava Unijom.

LJUBLJANA - U petnaest godina otkako je samostalna Slovenija je postigla ogroman napredak, istaknuo je u srijedu slovenski premijer Janez Janša, u razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA povodom Dana državnosti koji se obilježava u nedjelju. Janša je naveo da je Slovenija ušla u Europsku uniju i NATO savez, iduće godine će preuzeti europsku valutu euro, za 60 posto je povećala nacionalni proizvod i tako smanjila razvojni zaostatak za europskim državama te je bitno brže napredovala od bilo koje države nastale na području bivše Jugoslavije. Govoreći o situaciji u Europskoj uniji, Janša je ocijenio da nakon velikog širenja prije dvije godine i planiranog uključenja Rumunjske i Bugarske ta integracija treba konsolidaciju i da u budućnosti neće dolaziti do "povijesnih pomaka".

BEOGRAD - Novoizabrana potpredsjednica Vlade Srbije Ivana Dulić-Marković izjavila je da Srbija ne smije izgubiti zanimanje i kontinuitet u naporima za približavanje Europskoj uniji, unatoč odlaganju pregovora o pridruživanju. Dulić-Marković je istakla kako mora biti postignut konsenzus o ulasku u EU, kao i dogovor o najboljem trenutku za izbore poslije donošenja novog ustava Srbije.

BEOGRAD - Izaslanik UN za pregovore o Kosovu Marti Ahtisaari zalaže se za ideju da razgovori o statusu Kosova počnu u srpnju i to izravnim sastankom predstavnika Beograda i Prištine na najvišoj razini, piše beogradska "Politika" u broju od srijede. Kako saznaje taj beogradski dnevnik, Ahtisaari "se zalaže da međunarodna zajednica organizira skup na kojemu bi se, na čelu izaslanstava Beograda i Prištine, sastali premijer Srbije Vojislav Koštunica i premijer Kosova Agim Qeku". Izvor "Politike" tvrdi da je Ahtisaari uvjerio zemlje članice Kontakt skupine kako nema djelotvornijeg načina da se otvore prvi pregovori o statusu Kosova.

KIJEV - Ukrajinske prozapadne političke snage najavile su u srijedu da su postigle sporazum o tekstu formiranja koalicijske vlade, po isteku tri mjeseca teških pregovora nakon parlamentarnih izbora 25. ožujka. Bivši zaštitni znak Narančaste revolucije Julija Timošenko postat će premijerka u okviru tog sporazuma, izjavio je zastupnik njezine političke formacije. Tekst bi još trebali formalno odobriti zastupnici triju partnera iz vremena Narančaste revolucije (predsjednička stranka Naša Ukrajina, Blok Julija Timošenko i socijalisti). Takva koalicija stranaka koje su podržavale Narančastu revolucije 2004., koja je Juščenka dovela do mjesta predsjednika, imala bi 243 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu.

SEUL - Južna Koreja mogla bi prekinuti svoj program pomoći u hrani Sjevernoj Koreji u slučaju da Pjongjang pristupi probnom lansiranju međukontinentalne rakete, izjavio je u srijedu glasnogovornik ministarstva ujedinjenja Yang Chang-Seok. SAD, Japan i Južna Koreja sumnjiče režim iu Pjongjangu da priprema lansiranje rakete Taepodong-2 dometa 6700 kilometara, dovoljnog da dosegne Havajsko otočje.

BAGDAD - Odvjetnik bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina ubijen je u Bagdadu, javljaju u srijedu iračke novine. Državna televizija al Iraqiya je objavila da su Khamisa al Obeidija ubili "teroristi" u glavnom gradu Iraka. Druge pojedinosti nisu poznate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙