FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2006.(Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

GAZA-JEBALIYA - U napadu izraelskog zrakoplova koji je u utorak ispalio projektil na automobil u napučenom izbjegličkom logoru Jebaliya u sjevernom dijelu Gaze ubijena je jedna tinejdžerka i dvoje djece dok je osmero osoba ranjeno, priopćili su vojni dužnosnici i predstavnici bolnice. Glasnogovornica izraelske vojske potvrdila je napad i izjavila da su se u automobilu vozili militanti Brigada mučenika Al Aqsa bliski pokretu Fatah predsjednika Mahmouda Abbasa.

DEN HAAG - Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor u utorak je zrakoplovom prebačen u Nizozemsku na suđenje za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene protiv stanovništva Sierra Leonea. Taylor je u Rotterdam prebačen izravno iz Sierra Leonea, gdje se nalazio u pritvoru od 29. ožujka, zrakoplovom koji je iznajmio UN, rekao je dužnosnik nizozemske zračne luke. Taylor je prebačen u zatvor maksimalne sigurnosti u okolici Den Haaga gdje će biti čuvan u krilu pod upravom Međunarodnog kaznenog suda (ICC). Očekuje se da će suđenje Tayloru koje će voditi UN-ov posebni sud za Sierra Leone početi za nekoliko mjeseci.

BRUXELLES - Turska mora ispuniti preuzetu obvezu otvaranja njenih luka za promet iz Cipra kako bi izbjegla probleme u pristupnim pregovorima kasnije tijekom godine, izjavio je u utorak povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn. Rehn je odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta također rekao da je ove godine "apsolutno potreban" daljnji napredak u političkim reformama i reformama vezanim uz pitanje ljudskih prava kako bi se proces pristupanja odvijao u predviđenim rokovima. "Ako želimo izbjeći veliki problem na jesen Turska se bez zadrške mora pridržavati svoje riječi", rekao je Rehn.

NEW YORK - UN-ova misija na Kosovu cilja ostvariti "mirnu tranziciju" no razgovori o konačnom statusu Kosova mogli bi dovesti do porasta nasilja, rekao je u utorak Vijeću sigurnosti čelnik UN-ove misije na Kosovu (UNMIK) Soren Jessen-Petersen. Jessen-Petersen je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a rekao da će zaključenje razgovora o budućem statusu Kosova vjerojatno okončati i UN-ovu misiju koja je pomagala upravljanju tom regijom od 1999. godine. "Pripreme su već pokrenute a rad koji ćemo nastaviti s partnerskim organizacijama trebao bi omogućiti UNMIK-u miran odlazak kada za to dođe vrijeme kao i da Kosovo prođe mirnu tranziciju", rekao je Jessen-Petersen koji ovoga ljeta napušta UNMIK. Jessen-Petersen je rekao da su razgovori o statusu koji se odvijaju u Beču oživjeli politički proces na Kosovu, ali je upozorio Vijeće sigurnosti da se očekuje porast napetosti u toj regiji kako će se razgovori približavati kraju.

BEČ - Američki predsjednik George W. Bush doputovao je u utorak u Beč kako bi na summitu sa čelnicima zemalja Europske unije u srijedu učvrstio suradnju Sjedinjenih Država i Europske unije te nastavio vršiti pritisak na Iran zbog njegova nuklearnog programa. Bush se nada učvrstiti ujedinjenu frontu protiv iranskih nuklearnih ambicija te planira u Beču naglasiti da SAD i EU trebaju ostati čvrsti u pritisku kako bi Iran prekinuo programa obogaćivanja urana a zauzvrat dobio obećani paket poticaja od Zapada. Bush od europskih partnera također očekuje uklanjanje poljoprivrednih subvencija kako bi razgovori o sporazumu o globalnoj slobodnoj trgovini mogli napredovati, a očekuje i da će se europske države obvezati financijski pomoći obnovu Iraku.

SKOPJE - Sjedinjene Države i Europska unija u utorak su upozorili su Makedoniju u utorak da obuzda tinjajuće napetosti pred izbore 5. srpnja koji se smatraju ključnim za njenu integraciju u EU i NATO. Veleposlanik SAD-a u Makedoniji Gillian Milovanovic i izaslanik EU-a Erwan Fouere upozorenje su iznijeli na susretu sa čelnicima makedonskih Albanaca nakon nasilja koje je prošlog vikenda završilo pucnjavom između albanskih aktivista u predgrađu Skopja. U zajedničkoj izjavi Europska unija i Sjedinjene Države izrazili su "veliku zabrinutost nedavnim nasiljem usmjerenim protiv predizbornog stožera lokalne stranke".

BAKU - Iranski ministar vanjskih poslova Manoucher Mottaki ponovio je u utorak da je Teheran spreman za pregovore o svojem nuklearnom programu ali da neće prihvatiti "preduvjete", očito govoreći o zahtjevu da njegova zemlja zaustavi obogaćivanje urana. Mottaki je za posjeta prijestolnici Azerbajdžana Bakuu, rekao da Iran razmatra prijedlog SAD-a, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i Njemačke koje su Teheranu ponudile paket poticaja za prekid aktivnosti na obogaćivanju urana. Mottaki, međutim, nije rekao kada će Teheran dati svoj odgovor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙