FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Pozitivan pomak u povratku izbjeglih u Hrvatsku

BEOGRAD, 20. lipnja (Hina) - Postoji pozitivan pomak u procesu povratka izbjeglih u Hrvatsku no još ima i zapreka, uključujući sigurnosne i imovinske, ocijenili su u utorak u Beogradu predstavnici Srpskog savjeta za izbeglice.
BEOGRAD, 20. lipnja (Hina) - Postoji pozitivan pomak u procesu povratka izbjeglih u Hrvatsku no još ima i zapreka, uključujući sigurnosne i imovinske, ocijenili su u utorak u Beogradu predstavnici Srpskog savjeta za izbeglice.

Glavna tajnica tog Savjeta (osnovanog 2004. godine kao alijansa šest udruga koja se bave izbjegličkom problematikom u Srbiji i Hrvatskoj) Anika Krstić rekla je, na konferenciji za novinstvo u povodu Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja, da se broj izbjeglih u Srbiji - od početnih više od 700.000, smanjio službeno na oko 140.000. Od tog broja, 73 posto izbjeglih je iz Hrvatske, 26 posto iz BiH i jedan posto iz drugih zemalja.

Drago Kovačević iz Srpskog demokratskog foruma istaknuo je posebice pozitivan pomak u vraćanju imovine. No dodao je, " u svim drugim segmentima postoje još velike zapreke" te spomenuo slučajeve nelegalne prodaje izbjegličke imovine.

Po Kovačevićim riječima, u Hrvatskoj je 2005. zabilježeno prema policijskoj evidenciji 65 slučajeva nasilja nad povratnicima, uključujući četiri sa smrtnim ishodom. Najveći broj napada dogodio se u Dalmaciji, a na tom području, posebice u benkovačkom kraju, tvrdi on, više nisu aktualni samo napadi na ljude nego i na imovinu pa se razaraju obnovljeni objekti. Riječ je o "organiziranim skupinama", rekao je Kovačević i ukazao na nizak stupanj otkrivanja počinitelja tih djela, samo oko 20 posto. Na području Zadarske županije postotak je još niži, rekao je predstavnik Srpskog demokratskog foruma, iako su se na tom području dogodila dva ubojstva i jedno navođenje na samoubojstvo. Po Kovačeviću, indikativno je da nema incidenata na području Like i Korduna, dok je na Baniji nešto veći postotak, a u Zapadnoj Slavoniji samo oko mjesta Lipik.

Bitna zapreka povratku izbjeglica je pitanje stanarskog prava, kazao je Miodrag Letina, također iz Srpskog demokratskog foruma, ukazujući i na "nepostojanje struje u stotinjak sela u Hrvatskoj u koja bi se mogli vratiti mladi i započeti neki posao, s obzirom na očekivano otvaranje europskih fondova za poljoprivredu paralelno s napretkom Hrvatske u procesu integracije u EU".

Na konferenciji za novinstvo je rečeno i da se, prema podacima UNHCR-a, u Hrvatsku vratilo 120.000 izbjeglica ali da taj broj prema podacima nevladina sektora iznosi između 65.000 i 70.000.

U povodu Svjetskog dana izbeglica predsjednik Srbije Boris Tadić u priopćenju je istaknuo kako je dobro što postoji Nacionalna strategija za rješavanje izbjegličke problematike, ali i da država mora pronaći rješenja za konkretne probleme, kroz integraciju ili povratak. U sklopu predstojećeg posjeta zemljama u regiji, Tadić će, kako je najavljeno, razgovarati i s predstavnicima vlada u Sarajevu i Zagrebu o prevladavanju zapreka u svezi s povratkom izbjeglih. Tom će prigodom Tadić inzistirati ne samo na fizičkom povratku izbjeglih, već će razgovarati i o ostvarivanju svih drugih prava povratnika, kaže se u priopćenju iz njegova ureda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙