FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 19. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 19. lipnja 2006.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

OSLO - Izgradnja "komore" u kojoj će se čuvati sjemenje svih biljnih vrsta koje postoje na našem planetu radi mogućih prirodnih i nuklearnih katastrofa, počet će u ponedjeljak na Sjevernom polu. Skladište je rezultat suradnje norveške vlade i Svjetske zaklade za raznolikost usjeva, a bit će izgrađeno u planini u norveškom arhipelagu Svalbard, usred Arktika. Ta biljna "Noina arka", kako je zovu, treba zajamčiti "dugoročni opstanak temeljnih prehrambenih kultura", prema priopćenju zaklade. Skladište će biti smješteno ispod permafrosta - trajno zamrznutog tla - u planini, s oklopnim vratima i zidovima od armiranog betona debelim jedan metar. Sjemenje koje će se u takvim uvjetima zamrznuti, moći će se sačuvati više stotina godina, a neko i tisućama godina. Kapacitet banka bit će tri milijuna uzoraka sjemenja koji će se prikupiti iz svih zemalja svijeta.

NEW YORK - Djelo austrijskog slikara Gustava Klimta, portret Adele Bloch Bauer, prodan je za rekordnu cijenu od 135 milijuna dolara kozmetičkom magnatu Ronaldu S. Lauderu za muzej The Neue Galerie na Manhattanu, piše u ponedjeljak New York Times. To je najviša cijena ikada postignuta, a nadmašila je 104,1 milijuna dolara plaćenih za Picassovu sliku "Dječak s lulom" na dražbi u Sotheby'su 2004. godine. Klimtov portret Adele Bloch Bauer, supruge židovskog industrijalca i domaćice uglednog bečkog salona, smatra se jednim od umjetnikovih remek-djela. "To je naša Mona Lisa", kazao je Lauder za New York Times. Neue Galerie, mali muzej na Manhattanu, posvećen njemačkoj i austrijskoj umjetnosti, otvoren je 2001. godine.

SYDNEY - Nicole Kidman vratila se u ponedjeljak ujutro u Sydney gdje kruže glasine o skorom vjenčanju glumice s pjevačem Keithom Urbanom, u glavnom gradu Australije. Par je doputovao u zračnu luku Sydneyja u privatnom zrakoplovu australske glumice nakon zaustavljanja u Kini gdje je Nicole Kidman promovirala svoj najnoviji film "Damu iz Šangaja". Prošlog mjeseca potvrdila je namjeru da se uda za Keitha Urbana, rođenog na Novom Zelandu, a odraslom u Australiji. Iako datum i mjesto vjenčanja nisu potvrđeni, katolička ceremonija predviđena je za 25. lipnja u Sydneyju, piše lokalni tisak. Nicole Kidman i Keith Urban, oboje 38-godišnjaci, susreli su se u siječnju 2005. na službenoj večeri u Los Angelesu, održanoj pod pokroviteljstvom australske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙