FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader za FAZ: Okončanje pregovora do 2008., ulazak u punopravno članstvo 2009.

BERLIN, 16. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska bi do 2008. mogla okončati pregovore s Europskom unijom te 2009. postati punopravnom članicom, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za njemački nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung od petka.
BERLIN, 16. lipnja 2006. (Hina) - Hrvatska bi do 2008. mogla okončati pregovore s Europskom unijom te 2009. postati punopravnom članicom, izjavio je hrvatski premijer Ivo Sanader u razgovoru za njemački nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung od petka.

"Cilj moje vlade je da hrvatski građani iziđu na izbore za Europski parlament 2009. godine", izjavio je Sanader. U svezi s predstojećim pregovorima hrvatski premijer je ustvrdio da bi za Hrvatsku najteža mogla biti poglavlja koja se odnose na poljoprivredu i zaštitu okoliša.

"Europska unija je u međuvremenu pooštrila kriterije za ta poglavlja", primjetio je Sander te je istodobno ustvrdio da pooštrenje kriterija tijekom pregovora hrvatska vlada ne vidi kao otegotnu okolnost nego kao izazov.

"Bolje je da oko nedostataka govorimo tijekom pregovora, nego da na kraju budemo prisiljeni prihvatiti ograničenja i zasebne uvjete", izjavio je Sanader. On je izrazio uvjerenje da na kraju pregovora Hrvatskoj neće biti nametnuta prijelazna ograničenja poput onog o ograničenoj slobodi kretanja radne snage.

"Stotine tisuća hrvatskih građana već sada radi u Europskoj uniji, a i plaće su u Hrvatskoj više nego u mnogim novim članicama EU-a", obrazložio je hrvatski premijer.

Sanader je još jednom ponovio da je zajedno sa svojim turskim kolegom Erdoganom zaključio da se proces pridruživanja EU-u za Hrvatsku i Tursku treba odvijati odvojeno. On je, međutim, odbio iznijeti prognoze o mogućem datumu ulaska Turske u EU.

Hrvatski premijer je istaknuo i važnost Hrvatske za EU kao zemlje koja predstavlja sponu između zapadnog Balkana i ostatka Europe. "Ja vjerujem da Hrvatska za zemlje u regiji predstavlja uzor koji pokazuje da se reforme isplate", zaključio je Sanader.

Hrvatski premijer se u razgovoru za FAZ založio i za "temeljno preispitivanje" Daytonskog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina se mora emancipirati od međunarodne zajednice, a to će biti moguće samo ako sva tri naroda, dakle pored Bošnjaka i Srba i Hrvati, budu zadržali svoj status", izjavio je Sanader.

U svezi s uvjetima koje je EU postavio Srbiji za nastavak pregovora, Sanader je izjavio da potpunoj suradnji s Haaškim tribunalom nema alternative, ali da Europa istodobno mora postupati oprezno kako radikalnim snagama u Srbiji ne bi dala poleta.

"Važno je da Srbiji europska perspektiva ostane otvorena", zaključio je hrvatski premijer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙