FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. lipnja 2006. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

MONTCLAIR - Čvrsto vjerujući da mu se ispod vrta skriva zlatni rudnik, jedan se Amerikanac malo "zanio" pa je ispred kuće u Montclairu u Kaliforniji iskopao rupu duboku 18 metara, nakon čega je policija prekinula njegovu potragu. Šezdesettrogodišnji Henry Mora počeo je kopati prije desetak dana kad je uz pomoć detektora metala otkrio da bi ispred terase "nečega moglo biti". Najprije je htio kopati do dubine od jednoga metra, ali je u zemlji ponašao malo zlatne prašine pa je, oslanjajući se na detektor koji je zvonio sve glasnije, nastavio kopati. Mora je imao i dva pomagača koji su kantama vadili zemlju s dna rupe i pravo je čudo što nitko nije poginuo jer "rudnik" nije imao nikakve potpornje. Na kraju će kopač zlata morati zatrpati svoj vrtni rudnik, premda i dalje misli da "tamo dolje ima zlata".

BILBAO - Arheolozi su otkrili natpise na baskijskom jeziku koji možda potječu iz trećeg stoljeća, što je veoma važno otkriće za baskijske jezikoslovce. Baskijski ili euskera, kako ga nazivaju izvorni govornici, smatra se jednim od najstarijih jezika u Europi, a znanstvenici su se dugo pitali je li nastao iz afričkog, kavkaskog, etrurskog jezika, ili samostalno, bez dodira s drugim jezicima. Dosad je najstariji pisani jezični spomenik bio tekst iz 1040. koji je napisao redovnik na španjolskom i na baskijskom jeziku. Novi natpisi pronađeni su na rimskom nalazištu kod baskijskog grada Vitoria u sjevernoj Španjolskoj, a obuhvaćaju nazive za boje, glagole i bilješke koje upućuju na Boga, kršćanstvo i Svetu obitelj, urezane u opeke, kosti i komade stakla.

WASHINGTON - Vrlo dobro očuvane okamine Gansusa yumenensisa, životinje slične patki koja je živjela u vodi, pronađene u Kini, vjerojatno su karika koji je nedostajala u razvoju porodice današnjih ptica, objavljeno je u Sjedinjenim Državama u jednom istraživanju. Taj predak današnjih ptica, koji je ime dobio po kineskoj pokrajini u kojoj je pronađeno pet fosila, živio je prije 115 do 105 milijuna godina. Gansus je vjerojatno obilježio prijelaz između arheopteriksa, poluptice, polugmaza, i današnjih ptica, kažu voditelji istraživanja. Direktor odjela za paleontološko istraživanje u Dixie State koledžu u državi Utah Jerald Harris kazao je da još moraju razriješiti zagonetku zašto je prije 65 milijuna godina Gansus u vodi preživio fatalnu kataklizmu u kojoj su nestali dinosauri i mnoge druge vrste.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙