FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I Turska zatvorila prvo poglavlje u pregovorima s EU

LUXEMBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Turska je u ponedjeljak navečer, kao i Hrvatska nekoliko sati ranije, otvorila i odmah privremeno zatvorila prvo od 35 poglavlja u pregovorima s EU.
LUXEMBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Turska je u ponedjeljak navečer, kao i Hrvatska nekoliko sati ranije, otvorila i odmah privremeno zatvorila prvo od 35 poglavlja u pregovorima s EU.

Radi se o poglavlju znanost i istraživanje, ali je otvaranju konkretnih pregovora prethodio teško dogovoreni kompromis na traženje Cipra.

Službena Nikozija je uporno tražila da se u tekstu zajedničke pregovaračke pozicije unese obveza za Tursku da prizna i normalizira odnose s tom otočnom zemljom. Austrijsko predsjedništvo je, kao kompromisno rješenje, predložilo da se u tekst stavi da EU "izražava žaljenje" što Turska nije ratificirala dodatni protokol o proširenju svoje carinske unije s EU-om, na deset novih zemalja članica, među kojima je i Cipar.

Na kraju je dogovorena kompromisna formulacija u kojoj se "naglašavalo da je važno da Turska ispuni odredbe iz Sporazuma o pridruživanju, uključujući i Dodatni protokol i Carinsku uniju, kao i Pristupno partnerstvo". "Neispunjavanje obveza u potpunosti ugrozit će napredak u pregovorima", glasilo je upozorenje EU.

Sporazum je postignut nakon što je Cipar u dugoj prepirci primorao EU da upozori Tursku da će njezin napredak u pristupnim pregovorima biti ometen ako ne ispuni obveze priznavanja Nikozije i ne otvori svoje luke i aerodrome za promet iz Cipra.

Jedno se vrijeme nije znalo hoće li Turci prihvatiti takvo stajalište, ali je tursko izaslanstvo tijekom popodneva stiglo u Bruxelles i njihovi su pregovori o prvom poglavlju počeli po završetku hrvatskih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙