FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europarlamentarci podržali izvješće CIA-inim otmicama

STRASBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u ponedjeljak tvrdnje da je američka CIA otimala i protuzakonito držala osumnjičene za terorizam na teritoriju Europske unije te ih prebacila u zemlje u kojoj se zatvorenici muče.
STRASBOURG, 12. lipnja 2006. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta podržali su u ponedjeljak tvrdnje da je američka CIA otimala i protuzakonito držala osumnjičene za terorizam na teritoriju Europske unije te ih prebacila u zemlje u kojoj se zatvorenici muče.

Njihovo izvješće uvelike je došlo do istih zaključaka kako i ono prošlotjedno Vijeća Europe, te dodatno povećalo nelagodu europskih vlada zbog njihove moguće suradnje u postupanju Sjedinjenih Država koje ne uživa potporu domaćeg javnog mišljenja.

"... u više slučajeva CIA ili druge američke službe izravno su odgovorne za protuzakonito privođenje, premještanje, otmice i zatvaranje osumnjičenika za terorizam na teritorijima zemalja članica", stoji u tekstu izvješća kojeg je u ponedjeljak prihvatio poseban odbor Europskog parlamenta.

Odbor je saslušao svjedočanstva nekoliko navodnih žrtava i skupina za zaštitu ljudskih prava. Premda nema zakonodavne ovlasti odbor može preporučiti političke akcije protiv bilo koje zemlje za koju se utvrdilo da je bila upletena u sporne postupke, uključujući i Sjedinjene Države.

Izvješće je sastavio talijanski zastupnik Claudio Fava a konačni tekst, nakon rasprave o gotovo 200 amandmana, prihvaćen je s 25 glasova za i 14 protiv.

Većina amandmana bili su tehničke prirode no u jednom amandmanu se tražila daljnja istraga o navodnom postojanju tajnog zatvora na Kosovu i mogućoj upletenosti snaga KFOR-a u protuzakonito zatvaranje osumnjičenih za terorizam.

Izvješće će sada biti izneseno na zasjedanju Europskog parlamenta početkom srpnja.

Optužbe da su agenti CIA-e prevozili zatvorenike preko europskih zračnih luka do tajnih zatvora, uključujući i pritvorne centre u istočnoj Europi, iznesene su prvi put u studenom u Washington Postu.

Fava kaže da je preko Europe CIA obavila više tisuća letova te da je u nekoliko prigoda otimala osumnjičene za terorizam u EU-u i slala ih u zemlje u kojima su mogli biti mučeni.

Nije vjerojatno da više europskih vlada nije znalo za aktivnosti CIA-e, rekao je Fava u travnju, i prozvao Italiju, Švedsku i BiH. Španjolska je bila jedina zemlja EU-a koja je postavila pitanja o tim letovima, rekao je tada.

U izvješću Vijeća Europe kaže se da je u tu CIA-inu "globalnu mrežu" tajnih zatvora i zračnog transporta osumnjičenika koja se protezala od Guantanama do Azije bilo upleteno više od 20, većinom europskih, zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙